Porumbul pe care DSV Dolj a pus sechestru poate fi vândut, după rezultatul celei de-a treia analize a nivelului de AFLATOXINĂ

Cele 11 tone de porumb pe care DSV Dolj a pus sechestru întrucât ar fi conţinut aflatoxină pot fi vândute pentru consumul animalelor sau pentru fabricarea de bioetanol, spun reprezentanţii instituţiei, după rezultatul celei de-a treia analize. făcută în acest caz de Laboratorul Naţional de Referinţă.

467 afișări
Imaginea articolului Porumbul pe care DSV Dolj a pus sechestru poate fi vândut, după rezultatul celei de-a treia analize a nivelului de AFLATOXINĂ

Porumbul pe care DSV Dolj a pus sechestru poate fi vândut, după rezultatul celei de-a treia analize a nivelului de AFLATOXINĂ (Imagine: Claudiu Irimie/ Arhiva Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, Andrei Butaru, a declarat că, potrivit legii, în cazul celor 11 tone de porumb pe care s-a pus sechestru la sfârşitul lunii martie, întrucât ar fi conţinut aflatoxină, a fost făcută o a treia analiză la Laboratorul Naţional de Referinţă, care a indicat o cantitate de 6,05 micrograme pe kilogram faţă de 21,9 micrograme pe kilogram, cât ieşise la laboratorul din Craiova.

"Este posibil ca noi să fi nimerit un eşantion cu o încărcătură de ciupercă mai mare, iar cei de la Bucureşti nu. De altfel, acesta este şi motivul pentru care se fac trei analize. Ca să nu greşim. Noi vom ţine cont doar de analiza de la Laboratorul Naţional de Referinţă. Aşa că porumbul poate fi pus în vânzare pentru consum animal sau pentru bioetanol", a declarat Andrei Butaru.

În 4 aprilie, patronul Cerealcom, Mihai Anghel, firmă căreia DSV Dolj i-a pus sechestru pe cele 11.000 de tone de porumb, spunea că va da în judecată statul şi va cere daune de un milion de euro, după ce al doilea test în acest caz a ieşit negativ, şeful DSV precizând însă că se va face şi o a treia analiză.

"Am cerut să fac o nouă analiză a porumbului pentru că era dreptul meu, iar testul a fost făcut la una dintre cele mai mari societăţi de contol al alimentelor din lume, la firma SDS. Rezultatul a indicat că nu era prezentă aflatoxina", declara Mihai Anghel.

Patronul doljean mai preciza că va da în judecată statul.

"Am să-i acţionez în justiţie pentru că firma a fost foarte afectată. În primul rând, aveam în negocieri contracte pentru export, iar potenţialii clienţi s-au retras după acest scandal. De asemenea, aveam contracte în derulare şi pentru că s-a pus sechestru pe cantitatea respectivă nu am putut livra la timp să ne onorăm comenzile. Voi cere un million de euro", declara Mihai Anghel.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj spuneau însă că în această situaţie se va mai face un al treilea test la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru a se stabili cu exactitate dacă porumbul conţine sau nu aflatoxină.

"Sechestrul s-a pus pentru că noi am făcut un test şi rezultatul a ieşit pozitiv. Aşteptăm acum o a treia analiză", declara Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

În 28 martie, inspectorii DSV Dolj au pus sechestru pe 11.000 de tone de porumb din depozitele firmei Cerealcom, din Băileşti, după ce rezultatele analizelor au indicat că cerealele ar conţine aflatoxină, autorităţile sanitar-veterinare afirmând că porumbul era destinat exportului.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj mai spunea că porumbul provine din recolta de anul trecut şi că era destinat exportului, iar omul de afaceri le-ar fi spus autorităţilor că până acum nu a vândut nicio tonă din acel lot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici