Prefectul de Cluj: Se doreşte aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii; nu putem fi de acord

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, consideră că intenţia administratorului judiciar al Mechel Câmpia Turzii şi a conducerii societăţii este de a duce combinatul "în faliment", continuând "planul diabolic" pus la punct încă de la privatizare, autorităţile neputând fi de acord cu acest fapt.

351 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Cluj: Se doreşte aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii; nu putem fi de acord

Prefectul de Cluj: Se doreşte aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii; nu putem fi de acord (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, împreună cu cel al sindicatului Cartel "Alfa" Cluj, Valentin Ilcaş, directorii ITM şi AJOFM Cluj, au participat, vineri dimineaţă, la Prefectura Cluj, la o întâlnire cu prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, pentru identificarea unei soluţii de stopare a noilor disponibilizări anunţate la combinat.

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a fost întrebat, la finalul întâlnirii, ce doresc administratorul judiciar şi conducerea combinatului să facă.

"Mizeria de la Mechel Câmpia Turzii continuă. I-au scos pe aceşti administratori judiciari în faţă ca să îşi poată continua planul diabolic pe care îl aveau încă de la privatizare. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Doresc aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii, e foarte simplu. Au ajuns şi firmele de administrare judiciară să fie scoase în faţă, se îmbogăţesc firmele, se îmbogăţesc hoţii, se îmbogăţesc firmele de insolvenţă şi mor capacităţile de producţie, cu consecinţele sociale de rigoare. Activitatea de la Câmpia Turzii se susţine din punct de vedere economic, iar cei de la Mechel constată că trebuie să rezilieze contracte şi au început tocmai cu contractele de muncă, un lucru cu care nu suntem de acord", a spus Vuşcan.

El a subliniat că, în lipsa unui plan de reorganizare al combinatului elaborat de administratorul judiciar, se va ajunge în situaţia în care acest document să fie întocmit de Prefectură şi de Primăria Câmpia Turzii.

"Cu primarul din Câmpia Turzii, vom intra noi să facem un plan de reorganizare, care să ajungă la creditori să-l aprobe. Sigur îl vor respinge, dar măcar facem un plan. Să vii să pretinzi că administrezi, că faci un plan de reorganizare judiciară, fără să îl faci, nu se poate. Să închiriezi cinci hale, să vinzi o hală, să faci ceva, dar nu se întâmplă nimic de câteva luni, de la intrarea în insolvenţă a Mechel Câmpia Turzii", a spus prefectul Clujului.

Potrivit acestuia, vineri, de la ora 13.30, va avea loc la sediul combinatului Mechel Câmpia Turzii o întâlnire între reprezentanţii administratorului judiciar, ai conducerii societăţii şi ai sindicatului, într-o încercare de a se reveni asupra deciziei de disponibilizare a angajaţilor.

Todor Ignaţie, reprezentant al administratorului judiciar - firma RVA, a declarat, la rândul său, că disponibilizările anunţate s-au făcut pe motive economico-financiare.

"Disponibilizările anunţate s-au făcut pe motive economico-financiare, având în vedere că volumul producţiei este redus şi nu acoperă în totalitate cheltuielile salariale. S-au luat măsuri de oportunitate din partea administratorului judiciar şi s-au trimis notificările pentru desfacerea contractelor de muncă pentru 147 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii. Perioada de preaviz a fost fixată la 20 de zile", a spus Ignaţie.

El a precizat că în cadrul întâlnirii programate la sediul combinatului va avea loc o analiză a situaţiei, iar, în măsura în care costurile pot fi acoperite, "urmează să se revină asupra măsurii de desfacere a contractelor de muncă".

Todor Ignaţie a menţionat că decizia de disponibilizare a fost luată la solicitarea managementului Mechel Câmpia Turzii.

"Decizile mai importante, cum sunt cele referitoare la gestionarea forţei de muncă, sunt luate în urma colaborării între managementul societăţii şi administratorul judiciar. Am înţeles că decizia s-a luat la solicitarea echipei manageriale. Decizia de disponibilizare se poate lua şi în lipsa planului de reorganizare realizat de către administratorul judiciar", a precizat el.

Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat că, în cazul în care măsura de concediere va fi menţinută, aceasta va fi atacată în instanţă, iar oamenii ar putea protesta.

"Activitatea de producţie a început în urmă cu două luni, este un profit mic, dar nu este pierdere, deci dacă s-ar dori, combinatul ar fi rentabil. Când statul român va încheia returnarea de TVA, se va trage oblonul la Mechel. Din câte ştiu, s-au refuzat comenzi de către actuala conducere. Dacă se continuă disponibilizarea, se ajunge în instanţă la judecătorul sindic. Mergem întâi pe calea legislaţiei şi, când nu mai sunt soluţii, recurgem la proteste de stradă. Este o directivă europeană care este foarte clară în ceea ce priveşte concedierile şi care este încălcată de cei de la Mechel", a spus Pascu.

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara, joi, că "administratorul judiciar al Mechel Câmpia Turzii a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai combinatului. Oamenii au fost înştiinţaţi miercuri că vor primi vineri şi luni previzele. Decizia este una ilegală şi încalcă toate procedurile legale, în condiţiile în care nu a fost prezentat un plan de reorganizare a combinatului. Administratorul judiciar nu a motivat deloc decizia de concediere, aceasta neavând, din punctul nostru de vedere, nicio justificare economică".

Liderul de sindicat sublinia că, în conformitate cu contractul colectiv de muncă, angajaţii concediaţi de la Mechel Câmpia Turzii vor trebui să primească trei plăţi compensatorii.

În aprilie, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului, în urma unei cereri formulate de debitoarea Mechel Câmpia Turzii şi de circa zece creditori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Comercial Cluj, Flaviu Moţu, în urma acestei decizii, se va intra într-o procedură care are ca scop recuperarea creanţelor şi oprirea acumulării de noi pierderi. El spunea că a fost numit şi un administrator judiciar, o firmă din Bucureşti, care va analiza cele două posibilităţi care există, de reorganizare judiciară a combinatului sau de declarare a falimentului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici