Prelungirea duratei de funcţionare a reactorului 1 de la Cernavodă va costa până la 1,5 miliarde de euro

Retehnologizarea în următorii ani a reactorului 1 de la centrala nuclearelectrică din Cernavodă pentru prelungirea cu 25 de ani a perioadei de funcţionare va costa între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, estimează Nuclearelecrica, operatorul centralei.

274 afișări
Imaginea articolului Prelungirea duratei de funcţionare a reactorului 1 de la Cernavodă va costa până la 1,5 miliarde de euro

Prelungirea duratei de funcţionare a reactorului 1 de la Cernavodă va costa până la 1,5 mld. euro (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Pentru derularea retehnologizării reactorului 1, pus în funcţiune în 1996, Nuclearelectrica va cheltui până la 80 milioane de lei (17,9 milioane de euro) pe studii prognozate să fie realizate până în 2018.

Durata de viaţă a unui reactor nuclear de la Cernavodă este de aproximativ 30 de ani.

Acţionarii Nuclearelectrica discută, luni, în AGA propunerile de aprobare atât a retehnologizării unităţii 1, cât şi a elaborării studiilor necesare acestei investiţii.

Nuclearelectrica funcţionează cu două reactoare. Unitatea 2 a fost pusă în funcţiune în 2007. Compania de stat vrea să construiască alte două unităţi, investiţie evaluată la peste 6 miliarde de euro, dar tocmai a rămas şi fără ultimii doi investitori, care au decis să se retargă din proiect.

Companiile Enel (Italia) şi ArcelorMittal au decis să se retragă, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici