PREMIERĂ în procesele cu băncile: Un client din Capitală a obţinut în instanţă suspendarea plăţii ratelor

Un bărbat care are un credit în franci elveţieni a obţinut suspendarea plăţii ratelor până la soluţionarea procesului în care reclamă clauzele abuzive ale băncii, la Tribunalul Bucureşti, printr-o ordonanţă preşedinţială, avocatul acestuia spunând că este o premieră care va putea crea un precedent.

2441 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ în procesele cu băncile: Un client din Capitală a obţinut în instanţă suspendarea plăţii ratelor

PREMIERĂ în procesele cu băncile: Un client din Capitală a obţinut în instanţă suspendarea plăţii ratelor (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

Bărbatul, din Bucureşti, a contractat creditul în anul 2008, el împrumutând de la bancă aproximativ 80.000 de franci elveţieni, a explicat, pentru MEDIAFAX, avocatul acestuia, Marius Coltuc.

În ultima perioadă, ca un efect al creşterii francului elveţian, bărbatul avea de plătit, lunar, în jur de 3.000 de lei, rata fiind astfel cu mult mai mare faţă de momentul la care a încheiat contractul.

În această situaţie, el a dat în judecată banca şi a reclamat clauzele abuzive, cerând restituirea banilor pe care i-a dat în plus. Procesul acestuia se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

În paralel, bărbatul a cerut instanţei, respectiv Tribunalului Bucureşti, într-o acţiune separată, prin ordonanţă preşedinţială, suspendarea plăţii ratelor bancare până la soluţionarea primului proces.

În urma analizării probelor, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de ordonanţă preşedinţială.

"Dispune suspendarea executării obligaţiei de plată a ratelor lunare aferente contractului de credit şi de garanţie până la pronunţarea asupra fondului cauzei", a stabilit Tribunalul Bucureşti.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, motiv pentru care bărbatul nu va mai plăti ratele până când nu va exista o decizie în dosarul de fond.

"Aceasta este o noutate absolută, care va putea crea un precedent", a precizat avocatul.

Codul de Procedură Civilă prevede că instanţa poate, prin ordonanţă preşedinţială, "să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor care s-ar ivi cu prilejul unei executări”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici