Premieră în România: prima conciliere dintre o companie şi o bancă

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunţă că, pentru prima dată în România, prin intermediul său, o firmă şi o instituţie financiar-bancară şi-au rezolvat nemulţumirile prin negociere şi nu au mai apelat la instanţă.

459 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: prima conciliere dintre o companie şi o bancă

Premieră în România: prima conciliere dintre o companie şi o bancă

„Pentru prima dată în România, o firmă şi o instituţie financiar-bancară şi-au rezolvat nemulţumirile prin negociere, în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) şi nu au mai apelat la instanţă. În acelaşi timp, zeci de procese aflate în diferite stadii în instanţe se opresc la cererea consumatorilor sau la recomandarea băncilor, pentru a se soluţiona amiabil, cu ajutorul unui conciliator CSALB”, potrivit unui comunicat de presă.

În relaţie cu persoanele juridice CSALB poate soluţiona doar litigii care au ca obiect serviciile sau instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică.

Administratorul unei firme planifica o investiţie de aproximativ 1 milion de euro în Harghita şi din greşeală a transferat forinţi în contul de Euro, iar banca a făcut conversia automat, fără să îl anunţe şi la un curs defavorabil.

„Din tranşa de transfer pe care o făcusem, pierderea din cauza cursului era de peste 20.000 de euro. Din fericire am găsit înţelegere la BCR şi am reuşit să recuperez 15.000 de euro, după doar două săptămâni de negocieri. (...) Din punctul de vedere al parteneriatului de afaceri, banca a procedat corect faţă de mine”, a spus administratorul firmei, Peter Papp.

„Concilierea în sine este un act de eficientizare a relaţiei de business, un act etic pe care toţi ni-l dorim şi, până la urmă, este şi un act de educaţie financiară. Un astfel de proces propus de CSALB eficientizează timpul pe care toţi îl alocăm unor posibile litigii, resursele financiare şi resursele legale. Câştigăm, de fapt, o relaţie pe termen lung cu clienţii noştri şi clienţii se bucură de beneficiile unei astfel de concilieri. Cu toţii trebuie să avem încredere în conciliatori deoarece sunt oameni cu o largă expertiză. Cred că arătăm responsabilitate dacă facem pasul spre conciliere”, a afirmat Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte BCR.

Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB, menţionează că cele două părţi şi-ar fi găsit rezolvarea în instanţă, dar, din fericire, au ales să rezolve problema amiabil.

„Într-un parteneriat de afaceri se întâmplă şi situaţii ca aceasta, în care banca să se simtă îndreptăţită de lege, iar partenerul de afaceri să se simtă penalizat prea aspru pentru o simplă eroare. Practic, concilierea este cea care reuşeşte să apropie şi să împace opiniile divergente ca acestea. Teoretic, CSALB poate concilia şi relaţia dintre persoane juridice încă de acum doi ani, însă unele mecanisme par uneori prea utile ca să fie şi adevărate. Poate de aceea abia acum avem prima conciliere dintre persoane juridice, în România. În cei doi ani de când serviciile noastre se adresează şi persoanelor juridice, Centrul a primit doar 9 cereri de conciliere de la diverse companii. Aproape toate vizează costul creditelor contractate şi nu au ca obiect serviciile/instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică, singurele categorii de speţe pe care le putem supune negocierii, potrivit legii”, spune Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
csalb,
conciliere,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici