Premierul Greciei a discutat cu prinţul saudit bin Talal al Saud despre sectorul bancar elen

Premierul elen Antonis Samaras s-a întâlnit cu prinţul saudit Alwaleed bin Talal al Saud, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, discuţiile vizând activele scoase la vânzare de Grecia şi situaţia sectorului bancar elen, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul Kathimerini.

104 afișări
Imaginea articolului Premierul Greciei a discutat cu prinţul saudit bin Talal al Saud despre sectorul bancar elen

Premierul Greciei a discutat cu prinţul saudit bin Talal al Saud despre sectorul bancar elen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţiile privind sectorul bancar au avut loc în contextul în care Eurobank urmează să caute un investitor strategic mai târziu pe parcursul anului, notează publicaţia elenă. Eurobank este prezentă în România prin Bancpost.

Samaras s-a întâlnit joi cu miliardarul saudit, la Atena. După întrevedere nu au fost publicate comunicate de presă şi nici nu au fost făcute declaraţii.

Potrivit surselor citate de Kathimerini, prinţul saudit, aflat pe locul al 26 la nivel global în topul Forbes al miliardarilor, s-a arătat interesat de active din sectorul turistic scoase la vânzare de statul elen.

Bin Talal, care afirmă că are o avere de 26 miliarde de dolari, faţă de estimarea Forbes de 20 de miliarde de dolari, deţine deja prin companiile sale hoteluri sau participaţii în companii care administrează hoteluri.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară a preluat controlul Eurobank, respectiv 94% din acţiuni, după ce a recapitalizat instituţia de credit cu fonduri puse la dispoziţia statului elen printr-un program finanţat de ţările din zona euro şi FMI.

Fondul pentru stabilitate financiară a avizat preliminar un plan pentru vânzarea în două etape a băncii elene Eurobank, care prevede posibila intrare a unui investitor privat în acţionariatul băncii în primul trimestru al anului următor, a scris Kathimerini la începutul lunii august.

Planul, care se află în faza stabilirii detaliilor finale, prevede intrarea în acţionariat a unui investitor privat cu un pachet de acţiuni de 30-40%, printr-o majorare de capital care ar putea avea loc în primul trimestru al anului următor. Participaţia investitorului privat va creşte ulterior peste pragul de 50%.

Banca elenă a atras deja intersul mai multor investitori străini, între care şi fondul de investiţii Eaglevale Partners, înfiinţat de ginerele lui Bill Clinton, Marc Mezvinsky, şi alţi doi bancheri, a scris, în iulie, cotidianul elen To Vima, citând surse din sectorul bancar.

Eurobank controlează în România Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Grupul bancar elen a înregistat în primul trimestru un profit net de 4,3 milioane de euro în România, faţă de o pierdere de o pierdere de 10,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut, Eurobank a raportat pentru România pierderi de peste 35 milioane de euro, după un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici