Preşedintele Automobile Dacia avertizează: România are nevoie de 7% creştere economică pe an, ritmul actual de 3-4% nu ne ajută

Dacă vrem să contăm în regiune şi în Europa, România trebuie să-şi mobilizeze resursele. Creşterea economică de 3,4% estimată de FMI pen­­tru România în 2015 nu este su­ficient de mare pen­tru a conta cu ade­vă­rat, con­sideră Nicolas Maure, preşe­din­te­le Auto­mobile Dacia, cea mai mare com­pa­nie din Româ­nia şi din Europa de Sud-Est.

1028 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Automobile Dacia avertizează: România are nevoie de 7% creştere economică pe an, ritmul actual de 3-4% nu ne ajută

Preşedintele Automobile Dacia avertizează: România are nevoie de 7% creştere economică pe an, ritmul actual de 3-4% nu ne ajută (Imagine: Shutterstock)

România are nevoie de o creş­tere economică cel puţin de două ori mai mare decât are în prezent pentru a avea un cuvânt de spus la nivel regional, a menţionat el.

„Pentru ca România să aibă o con­­ver­genţă la celelalte ţări şi eco­nomii din Uniu­­nea Europeană avem nevoie de o creş­tere mult mai mare de 4%, avem ne­voie de o creş­­tere de 7% pen­tru a recu­pera de­ca­la­jul faţă de Cehia sau Polonia. Dacă vom pu­tea re­cupera decalajul ar tre­bui să fie su­­biec­tul unei bune dezbateri lansate în ca­­drul ale­gerilor de anul viitor“, a spus Maure.

Dacia a atins anul trecut o cifră de afa­ceri de 4,24 miliarde de euro, depă­şind pentru al doi­lea an consecutiv OMV Petrom SA. Com­pania este şi cel mai mare expor­tator, cu o cotă de 10% din totalul ex­porturilor ţării care au atins un maxim istoric de peste 50 mld. euro.

ZF a început anul trecut campania România 5% prin care propunea susţi­ne­rea unei creşteri economice anuale de cel puţin cinci procente în următorul deceniu pentru a realiza con­vergenţa cu econo­miile occidentale.

Cu un PIB per capita la o cincime faţă de statele din vestul Europei, cu o creştere economică de 2,8% anul trecut, cu doar trei companii cu acţionariat local aflate în top 100 exportatori, cu jumătate din populaţia aptă de muncă angajată, cu sistemul de educaţie şi cel de sănătate în cădere liberă, Româ­nia nu are altă şansă decât să-şi mobilizeze resursele.

Este pentru prima dată când şeful Dacia aduce în discuţie im­por­tanţa unei creşteri economice solide atât pen­tru dezvoltarea companiei, cât şi pen­tru mediul de business.

Maure mai spune că nici produ­că­to­rul auto, care are peste 14.000 de an­gajaţi, şi nici România nu pot aştepta la nesfârşit con­struirea autostrăzii Piteşti-Si­biu, con­siderată vitală pentru ex­por­turile com­paniilor locale.

„Noi putem doar să sperăm“.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici