Producătorii de medicamente originale propun clawback diferenţiat pe baza consumului

Producătorii de medicamente originale propun ca taxa clawback să fie calculată diferenţiat în funcţie de consumul individual pe care fiecare societate îl determină în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, arată un document remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX

224 afișări
Imaginea articolului Producătorii de medicamente originale propun clawback diferenţiat pe baza consumului

Producătorii de medicamente originale propun clawback diferenţiat pe baza consumului (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sursei citate, în prezent toate companiile farmaceutice plătesc către stat o taxa de clawback care se ridică la aproximativ 14 la sută din cifra de afaceri (adică 14 la sută din totalul vânzărilor companiei). Taxa este plătită numai de companiile producătoare de medicamente, însă taxa este calculată inclusiv pentru adaosurile de distribuţie şi de farmacie pe care nu le încasează companiile producătoare de medicamente, atrag atenţia producătorii de medicamente originale.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat anul trecut că va propune calcularea taxei clawback diferenţiat pentru medicamente originale (sau inovative) şi respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale căror brevete au expirat).

Companiile producătoare de medicamente originale se tem că, în urma aplicării clawback-ului diferenţiat, pentru ele taxa poate ajunge până la 30 la sută din vânzările realizate. În aceste condiţii, există pericolul retragerii unor produse de pe piaţa din România, arată reprezentanţii producătorilor de medicamente inovative.

Astfel, ei propun ca fiecare companie, indiferent dacă este producătoare de medicamente originale sau generice, să plătească o taxă în funcţie de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurari sociale de sănătate.

Atât reprezentanţii producătorilor de medicamente originale, cât şi cei ai companiilor producătoare de generice se vor întâlni la sfârşitul săptămânii cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii pentru a discuta privind clawback-ul diferenţiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici