Proprietarii care închiriază până la 5 camere turiştilor se vor putea înregistra ca persoane fizice

Proprietarii care închiriază în scop turistic între 1 şi 5 camere vor avea posibilitatea se înregistreze la Fisc fără să funcţioneze ca persoane fizice autorizate şi vor avea opţiunea de a plăti impozitul pe bază de norme de venit, stabilite la nivelul fiecărui judeţ.

8228 afișări
Imaginea articolului Proprietarii care închiriază până la 5 camere turiştilor se vor putea înregistra ca persoane fizice

Proprietarii care închiriază până la 5 camere turiştilor se vor putea înregistra ca persoane fizice (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Raportul ataşat proiectului de buget pentru 2012 se referă la includerea în veniturile din cedarea folosinţei bunurilor a veniturilor realizate de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv.

"Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit sau în sistem real, potrivit opţiunii contribuabililor. Impozitul este final şi se calculează prin aplicarea cotei de 16%", se spune în documentul citat.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice spun că această prevedere va fi inclusă într-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Legea Turismului nu prevede acum o astfel de posibilitate, toţi proprietarii care închiriază camere fiind obligaţi să se înregistreze ca societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate, şi abia apoi să ceară clasificarea din partea ministerului de resort.

Oficialii MFP susţin că noua prevedere din Codul Fiscal va fi preluată şi în Legea Turismului, fiind deja purtate discuţii la nivel tehnic pe această temă.

"Pentru cei care au camere de închiriat trebuie creată o reglementare mult mai simplă, pentru că astfel nu se înregistrează (...) Vor face şi cei de la turism modificări în legislaţia specială pentru a excepta această categorie de la regulile actuale. Finanţele şi turismul vor construi criterii generale pe baza cărora se vor stabili la nivel local normele de venit. Nu putem merge pe o medie naţională pentru că diferenţele sunt mari. Unii pot pierde foarte mult şi alţii pot fi mult mai câştigaţi. Nu se poate compara o vilă din Călăraşi cu una de la Moieciu", a spus reprezentantul MFP.

Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit (o sumă fixă stabilită anual de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate) sau în sistem real (impozit aplicat asupra diferenţei dintre veniturile încasate şi cheltuielile deductibile), potrivit opţiunii contribuabililor. Impozitul este final şi se calculează prin aplicarea cotei de 16%.

"În prezent, nu există un sistem clar şi eficient de luare în evidenţă a camerelor închiriate în scop turistic şi, implicit, a veniturilor totale astfel obţinute, precum în cazul staţiunilor de pe litoral. Este o procedură prin care Guvernul urmăreşte luarea în evidenţă a tututor proprietarilor de camere închiriate, cu scopul impozitării", a declarat pentru MEDIAFAX un consultant fiscal.

Şeful Direcţiei de Autorizare şi Control din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Dorin Gherghina, a explicat pentru MEDIAFAX că există proprietari care declară la primărie că au chiriaşi permanenţi, fără să raporteze că desfăşoară o activitate turistică.

"Aceşti proprietari încheie contracte de închiriere pe care le declară la Fisc şi plătesc o taxă ca şi cum ar avea chiriaşi permanenţi, dar nu raportează că au activitate turistică şi nu se ştie astfel cât încasează", afirmă reprezentantul ministerului de resort.

El a arătat în acelaşi timp că proprietarii care găzduiesc turişti şi nu sunt clasificaţi pot fi amendaţi cu maximum 50.000 lei şi numai dacă sunt reclamaţi.

"Noi putem face verificări la aceste locuinţe doar dacă avem reclamaţii. Dacă nu-i reclamă nimeni, nu avem ce să facem. De regulă, proprietarii primesc în gazdă persoane care vin an de an, iar acestea nu fac reclamaţii", a spus Ghergina.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat agenţiei MEDIAFAX că în staţiunile de pe litoral, în sezon turistic, sunt cazate zilnic circa 5.000 de persoane la proprietari persoane fizice netaxate.

"Acum, cei care primesc în gazdă turişti nu sunt taxaţi. Din estimările noastre, în sezon, pe litoral, sunt în fiecare zi cazaţi în gazdă, la persoane fizice, circa 5.000 de turişti", a spus Murad.

În opinia preşedintelui FPTR, cea mai eficientă metodă de impozitare ar fi o taxă anuală fixă percepută proprietarilor care găzduiesc turişti.

Murad apreciază că, la nivel naţional, stau în gazdă sub 5% dintre turişti, iar întregul turism "la negru" din România nu reprezintă mai mult de 15% din piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici