Proprietarii Global City Business Park, ocupat 50%: Am fost penalizaţi pentru lipsa metroului

Criza financiară şi lipsa metroului în imediata apropiere stau la baza gradului redus de ocupare a complexului de birouri Global City Business Park, deşi chiriile sunt sub cele din alte zone de birouri din Bucureşti, au declarat reprezentanţii Global Finance, proprietarul proiectului.

1482 afișări
Imaginea articolului Proprietarii Global City Business Park, ocupat 50%: Am fost penalizaţi pentru lipsa metroului

Proprietarii Global City Business Park, ocupat 50%: Am fost penalizaţi pentru lipsa metroului

"Criza financiară nu ne-a ajutat prea mult în atragerea de chiriaşi. Nu au fost multe companii noi care au intrat în România, iar cele care erau deja prezente pe piaţă nu se extindeau. Erau aceleaşi companii care se mutau în locuri mai mici şi mai ieftine, iar unele chiar şi-au oprit activitatea. Lucrurile s-au îmbunătăţit în ultima perioadă, vedem extinderi, noi intrări pe piaţă. Multe dintre contractele din 2007-2008 au expirat, iar companiile caută soluţii mai economice", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ivana Bozjak, partner and head of Real Estate Global Finance.

Terenul pe care este construit complexul a fost achiziţionat în anul 2006, iar construcţia a început în 2007. Prima clădire din complex a fost finalizată în 2009, ocupată circa 90%, iar cea de-a doua în 2010, care a atras chiriaşi pentru doar 10% din spaţii. În total, cele două imobile au 51.000 de metri pătraţi, iar investiţia alocată s-a ridicat la 80 de milioane de euro, susţinută din fonduri proprii şi din surse atrase de la bănci.

Global City Business Park este amplasat în Pipera, într-o zonă cunoscută pentru gradul ridicat de neocupare al clădirilor de birouri.

"Nu ne aşteptam că în 2013 să avem un grad de ocupare de 50%, dar vremurile se schimbă. Lucrăm la mai multe contracte şi sper ca până la sfârşitul anului să avem o creştere importantă a gradului de ocupare, de 10%. Ultimele 6-9 luni au fost cele mai aglomerate dintotdeauna pentru că sunt multe contracte care expiră, iar companiile caută alte spaţii", a adăugat Bozjak.

El a adăugat că este dificil de făcut previziuni în ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România.

"Piaţa poate creşte, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului trecut, după care a urmat o perioadă de cădere şi o revenire în ultimul trimestru. Sperăm să facem mai mult anul viitor în ceea ce priveşte atragerea de noi clienţi. Companii care plătesc acum 14-15 euro/mp în alte zone din Bucureşti pot beneficia de o calitate mai bună la chirii de sub 10 euro/mp. Este o economie importantă pentru orice companie", a precizat reprezentantul Global Finance.

Ea a adăugat că există o reticenţă a companiilor pentru zona Pipera din cauza faptului că anii anteriori existau probleme legate de trafic.

"Suntem penalizaţi pentru că nu suntem lângă metrou. Este o mentalitate greşită că birourile trebuie să fie lângă metrou. Se va schimba însă această mentalitate. Traficul s-a îmbunătăţit semnificativ şi nu este mai rău decât în alte zone din Bucureşti. Persistă o percepţie greşită în mintea oamenilor legată de această zonă. În Floreasca de exemplu, unde chiriile sunt mai mari decât cele oferite de noi, este nevoie de mai multă infrastructură, nu au parcare pentru vizitatori", a explicat Boziak.

Complexul dispune şi de 844 locuri de parcare subterante şi 80 supraterane. În prezent, în cele două clădiri lucrează 2.400 de oameni, în 27 de companii. Printre chiriaşi se numără Coca Cola, Total Soft, Euroins, Daewoo, Michelin, Monsanto, Michelin sau Euromaster.

"Într-o piaţă foarte complicată am reuşit să reînnoim toate contractele care expiră în acest an sau anul viitor. Chiria în complex ajunge la «o singură cifră» pentru companiile care vor să închirieze câteva mii de metri pătraţi, iar costurile cu serviciile ajung la 3,5 euro/mp/lună", a mai arătat reprezentantul dezvoltatorului.

Pe de altă parte, Boziak consideră că România este o piaţă scumpă, fiind companii care aleg să meargă în Bulgaria, unde costurile sunt mai reduse.

"O companie din industria bunurilor de larg consum a analizat recent Bulgaria şi România pentru stabilirea unui hub regional pentru servicii şi a ales Bulgaria care area taxe şi costuri cu forţa de muncă mai reduse. Companiile se uită la toate costurile. Şi spaţiilor de birouri erau mai reduse în Sofia deoarece gradul de neocupare era foarte ridicat. Acum acestea sunt cam la acelaşi nivel", a explicat Bozjak.

Întrebată dacă băncile pun presiune pe proiect din cauza gradului redus de ocupare, Boziak a menţionat că participarea Global Finance în proiect este importantă şi că din chiriile încasate poate fi acoperită rata. Complexul a fost finanţat de Banca Românească şi Bancpost.

Complexul este în curs de obţinere a certificării LEED de clădire verde. Astfel, procesul de preevaluare a fost finalizat, urmând a fi stabilită procedura de implementare. Certificarea va fi acordată în următoarele 12-18 luni.

Proiectul are şi o componentă rezidenţială, însă dezvoltarea acesteia a fost îngheţată din cauza crizei.

"Partea de rezidenţial depinde de ritmul de revenire a economiei din Europa, de care depind pieţele din Europa Centrală şi de Est. Am văzut semnale de revenire privind creşterea economică în România, dar cred că va mai dura câteva trimestre până vom vedea o îmbunătăţire a situaţiei. Oamenii sunt speriaţi, e de ajuns o veste proastă pentru a îi descuraja. În România dacă vor locuri de muncă, salarii, iar băncile vor începe să susţină din noi piaţa, sperăm să vedem o piaţă rezidenţială", a mai arătat Boziak.

Global Finance mai deţine două terenuri, unul în zona Floreasca de 28.000 metri pătraţi, unde vrea să dezvolte un centru de retail sau de petrecere a timpului liber şi unul lângă Şcoala Americană, de 67.000 metri pătraţi, pentru un proiect rezidenţial. Ambele au fost achiziţionate în 2007.

"Ne-am dori să dezvoltăm toate proiectele pe care le avem în România, însă din cauza situaţiei financiare am ales să ne axăm pe Global City Business Park", a mai precizat reprezentantul companiei.

Întrebată despre intenţia de a vinde proiectul, acesta a menţionat că în prezent pe piaţa locală nu există lichiditate şi nici investitori instuituţionali care să fie interesaţi de România, fiind o piaţă mai degrabă a cumpărătorilor şi nu a vânzătorilor.

Global Finance administrează opt fonduri de investiţii, prin intermediul cărora a investit în 80 de companii în 11 ţări. Compania a intrat pe piaţa din România în anul 1996, unde a investit în mai multe companii din domeniul farmaceutic, tehnologic, al telecomunicaţiilor, produselor alimentare, al reciclării şi al asigurărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici