Reacţia de uimire a lui Adrian Vasilescu (BNR): ROBOR nu are ce căuta în ordonanţă, sper că Guvernul va face o analiză economică

Raportatea la nivelul ROBOR a taxei pe lăcomie, anunţată de ministrul Finanţelor marţi, nu este oportună, pentru că indicatorul este stabilit de piaţă, în funcţie de reaitatea economică, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

880 afișări
Imaginea articolului Reacţia de uimire a lui Adrian Vasilescu (BNR): ROBOR nu are ce căuta în ordonanţă, sper că Guvernul va face o analiză economică

„Statul stă trei sferturi de lună pe cheltuieli făcute din împrumuturi de la bănci şi nu poate să taxeze statul, filozofic vorbind, băncile care îi susţin activitatea cu acest stigmat, taxa pe lăcomie.

Apoi, nu ştiu cum vine o diferenţiere în funcţie de ROBOR. ROBOR nu este stabilit de fiecare bancă, este o medie a dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. O bancă care dă credit altei bănci poate să fie mai lacomă, pentru că şi-a prins surata la înghesuilă, are nevoie de bani, şi o taxează.

Dar banca care a venit la împrumut este şi ea lacomă? Şi banca care a împrumutat şi banca care este împrumutată vor fi taxate în funcţie de nivelul ROBOR, care este stabilit de piaţă, iar piaţa stabileşte nivelul ROBOR în funcţie de realitatea din societate. Aşa cum s-a întâmplat din octombrie anul trecut şi până în vara acestui an, România a intrat într-un ciclu inflaţionist care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică, au fost pur şi simplu şocuri inflaţioniste create de instituţii al statului care se ocupă de reglementarea preţurilor.

La noi sunt preţuri reglementate, în sistemul naţional, la gaze naturale, la energie electrică, la energie termică, şi aceste preţuri reglementate, când sunt modificate în creştere, produc şocuri inflaţioniste, pentru că energia electrică şi gazele se regăsesc în toate produsele.

Nu ştiu ce caută ROBOR, şi nu are ce căuta. Noroc că această ordonanţă de urgenţă este în stadiul de proiect, ştiu că nu a fost adoptată. Cred că în Guvern se vor găsi voci, când se va discuta această ordonanţă, care să facă o analiză economică a acestei situaţii şi să explice celor care nu ştiu încă că nu este posibil să pui ROBOR ca motiv pentru taxare”, a spus Vasilescu la Digi 24.

Inevitabil clientul va plăti, a precizat Vasilescu. „Trebuie să se ştie, când băncile sunt mai greu impozitate, normal că foate multe cheltuilei suportate cu acest impozite se vor regăsi în ceea ce plătesc cei ce se împrumută de la bănci”.

Guvernul a anunţat marţi că intenţionează să introducă o „taxă pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici