Rehn: Uşa Uniunii Europene este deschisă pentru investiţii din China

Uşa Uniunii Europene (UE) este deschisă pentru investiţiile chineze, iar discuţiile programate săptămâna următoare între UE şi China în privinţa protecţiei investiţiilor ar putea fi un pas important în consolidarea legăturilor economice, a declarat joi comisarul european pentru economie, Olli Rehn.

96 afișări
Imaginea articolului Rehn: Uşa Uniunii Europene este deschisă pentru investiţii din China

Comisarul european pentru economie, Olli Rehn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Considerăm binevenite investiţiile chineze în Europa şi vrem să lucrăm la un acord care să faciliteze accesul la piaţă în ambele sensuri - ca pe o stradă cu dublu sens. Ar trebui să faciliteze şi protecţia investiţiilor, precum şi tratamentul la nivel de state, astfel încât să avem condiţii egale", a declarat comisarul Rehn, într-o conferinţă de presă la Beijing, potrivit MarketWatch.

Reprezentanţi ai Chinei şi UE urmează să se întâlnească săptămâna următoare la Beijing pentru prima rundă de negocieri asupra acordului referitor la investiţii.

Atenţia oficialilor chinezi este îndreptată asupra protecţiei investiţiilor, notează MarketWatch.

Potrivit documentelor UE, protejarea investiţiilor ar putea include garanţii pentru tratament nediscriminatoriu şi recurgerea directă la arbitraj internaţional în anumite situaţii.

UE a încercat în ultimii ani să obţină un acces mai amplu pentru companiile europene pe piaţa chineză. Camera de Comerţ a UE din China este nemulţumită de mult timp în privinţa reglementării excesive, care include restricţii prea dure în sectorul bancar şi obligaţia formării de companii mixte.

Cele două părţi par să înregistreze progrese în rezolvarea disputelor comerciale. Anul trecut au pus capăt unor divergenţe legate de vânzarea de panouri solare, iar oficialii europeni s-au declarat optimişti că se poate evita impunerea unor eventuale penalităţi pentru industria vinului din UE.

Jeroen Dijsselbloem, ministru de Finanţe al Olandei şi şef al Eurogroup (din care fac parte miniştrii de Finanţe ai statelor euro), a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă cu Rehn, că nu este îngrijorat referitor la nivelul redus al inflaţiei din zona euro, întrucât aceasta reflectă reformele structurale adoptate.

"Nu este o ameninţare acută că va continua în acelaşi sens", a spus el.

Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în decembrie la 0,8%, sub ţinta Băncii Centrale Europene de 2%, de la 0,9% în noiembrie. Evoluţia a alimentat temeri că inflaţia foarte redusă sau chiar o scădere a preţurilor ar putea pune în pericol economia fragilă a zonei euro.

BCE estimează o creştere economică de 1% în zona euro în acest an.

Cei doi oficiali europeni s-au întâlnit la Beijing cu vicepremierul Ma Kai şi cu şeful Băncii Chinei, Zhou Xiaochuan, şi au programată o întrevedere cu ministrul de Finanţe, Lou Jiwei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici