Reuters: Discuţiile despre un faliment ordonat al Greciei sunt iluzorii

Unii politicieni din Europa susţin că ar trebui luat în discuţie un faliment ordonat al Greciei, dar istoria sugerează că ar fi o afacere foarte dezordonată, dacă liderii din zona euro nu vor face pregătiri şi nu vor proteja băncile.

288 afișări
Imaginea articolului Reuters: Discuţiile despre un faliment ordonat al Greciei sunt iluzorii

Discuţiile despre un faliment ordonat al Greciei sunt iluzorii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei care favorizează defaultul (incapacitate de plată) Greciei, crezând că alte opţiuni doar amână inevitabilul, citează deseori falimentul Argentinei din 2002 şi creşterea economică solidă care a urmat.

"Dacă Europa ne ia drept exemplu, are probabil probleme mai mari decât am crezut", a observat economistul Aldo Abram din Buenos Aires.

El şi-a amintit că preşedintele care a declarat cel mai mare faliment suveran din istorie, Adolfo Rodriguez Saa, a rezistat în funcţie o săptămână şi a fost unul dintre cei patru preşedinţi ai Argentinei într-o lună.

Dacă Grecia va urma calea disperată a Argentinei, de devalorizare şi default abrupt al datoriilor, "va fi condamnată la sărăcie, iar sistemul bancar va fi distrus", a spus Abram.

Liderii europenei resping falimentul Greciei sau ieşirea din zona euro şi vor ca parlamentele să ratifice al doilea plan de ajutor pentru statul elen, care nu a reuşit să îşi respecte angajamentele fiscale.

Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară consolidată, care va fi înlocuită din 2013 de Mecanismul European de Stabilitate au rolul să elimine necesitatea unei restructurări a datoriilor.

Dar în condiţiile în care Grecia nu a reuşit să îşi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană şi FMI, ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, a sugerat că trebuie ridicat taboo-ul legat de falimentul ordonat.

Afirmaţiile sale au fost respinse de cancelarul german Angela Merkel, dar scenariile privind default-ul refuză să dispară, iar susţinătorii şi opozanţii acestora nu par convinşi că falimentul va avea loc într-o manieră civilizată.

"Grecia trebuie să intre în default. Lumea pare să creadă că va fi unul ordonat. N-am mai văzut vreun default ordonat", a declarat Kyle Bass, manager partener la Hayman Capital.

Michael Meister, parlamentar din partea conservatorilor conduşi de Merkel, a declarat că nu cunoaşte un exemplu din istorie privind falimentul ordonat al unui stat.

"Când foloseşti un astfel de vocabular, nu faci decât să amplifici riscul să apară un proces dezordonat, de necontrolat", a spus el.

Liderul conservatorilor din Bundestag, Peter Altmaier, se întreabă ce se va întâmpla cu ţări precum Italia, Spania şi Franţa, dacă va fi permis falimentul necontrolat al Greciei.

Susţinătorii default-ului, între care şeful băncii centrale din Argentina din perioada crizei, Mario Blejer, laureatul premiului Nobel în economie Paul Krugman şi miliardarul George Soros, spun că este mai riscant să nu te pregăteşti.

"În aceste circumstanţe, un faliment ordonat şi retragerea temporară din zona euro ar fi de preferat unei agonii prelungite, dar nu au fost făcute pregătiri", a afirmat Soros într-un articol pentru Reuters.

Soros crede că Europa ar trebui să se pregătească pentru un default şi ieşirea din zona euro nu doar în cazul Greciei dar şi al Portugaliei şi poate al Irlandei.

Criza Argentinei de acum zece ani a fost provocată de speculaţiile că va fi eliminată cotarea strictă a monedei naţionale în raport cu dolarul, iar guvernul a luat măsura dezastruoasă de a bloca accesul populaţiei la economiile din bănci.

Defaultul Argentinei a survenit după devalorizarea monedei, nu înainte. După faliment, Argentina a înregistrat creşte economică rapidă, susţinută de preţul materiilor prime, dar schimburile mari de obligaţiuni suverane au avut loc abia în 2005 şi 2010. Argentina este exclusă încă de pe pieţele financiare internaţionale.

În cazul Greciei, cu Europa excluzând cu încăpăţânare ieşirea din zona euro, cel mai grav scenariu este un default nepregătit, urmat de o devalorizare.

Grecia nu are exporturi de soia, precum Argentina care să atenueze problemele, devalorizarea monedei ar face importurile prohibitive, defaultul ar opri creditarea, iar cererea internă ar scădea.

"Discuţiile despre un default ordonat sunt înşelătoare. În ţara respectivă ar provoca haos economic", a delcarat Joerg Kraemer, economist şef la Commerzbank.

Carsten Brzeski, economist la ING, avertizează să anunţarea bruscă a unui default implică riscul "unor sute de procese".

Discuţiile cu deţinătorii de obligaţiuni, respectiv bănci şi fonduri de investiţii, ar putea dura săptămâni, marcate de incertitudini şi contagiune, a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici