RISC DE RECESIUNE: PIB-ul a scăzut cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea a coborât la 0,2%

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

978 afișări
Imaginea articolului RISC DE RECESIUNE: PIB-ul a scăzut cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea a coborât la 0,2%

RISC DE RECESIUNE: PIB-ul a scăzut cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea a coborât la 0,2% (Imagine: Shutterstock)

"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul semnal transmis de Institutul Naţional de Statistică.

În primele nouă luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu  0,2%  pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier.

La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.

Având în vedere însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.

Analiştii citaţi de Ziarul Financiar au indicat pentru trimestrul al treilea scăderi între 0,4% şi cel mult 0,6%, dar puţini au fost cei care se aşteptau ca la nouă luni creşterea economică să coboare la doar 0,2%.

Şi în aceste condiţii, analiştii anticipau că economia va avea o creştere modestă în acest an, sau chiar se va înregistra o uşoară recesiune.

Eurostat a publicat date eronate pentru România în raportul privind PIB pe trimestrul al treilea

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul României într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei, afişând rate de creştere de 0,5% faţă de trimestrul al doilea şi 0,8% raportat la perioada corespunzătoare din 2011.

Autorităţile române au avansat la începutul anului o estimare de creştere economică de 2,5%, pe care ulterior au revizuit-o la 1,7%, apoi 1,5% şi în ultima variantă 1,2%.

Un scenariu apropiat se regăseşte şi în privinţa prognozelor livrate de instituţiile financiare internaţionale, dar acestea s-au plasat permanent mai precaut decât Guvernul. Cea mai recentă prognoză publicată de FMI indica o creştere economică de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la începutul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene şi BERD arată o performanţă a economiei româneşti de cel mult 0,8%.

Deşi datele la nouă luni indică o creştere economică sub aşteptări, analiştii cred că există încă şanse pentru a închide anul pe plus, în special pentru că bugetul a fost ţinut într-un deficit de 1,2% din PIB până la finele lui octombrie, astfel că statul va avea de cheltuit suplimentar în ultimele două luni circa 1% din PIB.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, vede încă sustenabil un avans al PIB de 0,2-0,3% pe acest an, dar se arată încă precaut, întrucât INS nu a publicat decât datele semnal, fără a evidenţia evoluţiile sectoriale.

Dumitru vede pericole din datele publicate pe exporturi, care au coborât cu 10% în septembrie şi perspectivele oferite de sondajele de încredere.

În acelaşi timp, analiştii ING Bank îşi menţin opinia că economia ar putea să închidă pe plus, deşi avertizează că există riscuri ca şi ultimul trimestru să fie cu o creştere negativă.

"În trimestrul al patrulea cheltuielile statului sunt de regulă mai mari. Cum deficitul anunţat pentru sfârşitul lui octombrie a rămas la 1,2% din PIB, înseamnă că statul are de cheltuit suplimentar în ultimele două luni o sumă mare, de circa 1% din PIB, care ar putea ajuta la o uşoară creştere a economiei", a explicat Mihai Tânţaru, economist la ING.

Pentru 2013, FMI anticipează o creştere economică de 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici