România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017/ Analist economic: Este riscant să majorezi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia

Analiştii economici consultaţi de MEDIAFAX arată că România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB din UE în primul trimestru din 2017 pe baza stimulării consumului, ceea ce a condus la o creştere a importurilor. Adică consumăm ceea ce produc alţii. Analiştii economici consultaţi de MEDIAFAX arată că România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB din UE în primul trimestru din 2017 pe baza stimulării consumului, ceea ce a condus la o creştere a importurilor. Adică folosim ceea ce produc alţii.

2788 afișări
Imaginea articolului România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017/ Analist economic: Este riscant să majorezi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017

“Cred că este bine că avem creştere de venituri, dar este periculos să ne lăsăm ameţiţi de creşterile acestea şi să considerăm că sunt garantate şi vor merge la nesfârşit. Este o mişcare riscantă să creşti întâi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia. Oricând tendinţa se poate inversa şi te poţi trezi că nu ai de unde să plăteşti aceste salarii. În 2008 au crescut salariile într-o veselie, inclusiv 50% la Educaţie, cum a decis Parlamentul, apoi s-au trezit că nu au de unde să plătească. Miliarde de euro care sunt castigate în Justiţie de către profesori şi care afectează bugetul de stat de ani de zile. Au fost eşalonate la plată şi grevează şi azi bugetul”, spune Dochia.

Iar, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) spune că stimularea consumului a determinat creşterea importurilor, dezechilibrând balanţa comercială şi că, în prezent, consumăm ceea ce produc alţii.

“Conform ultimelor date ale INS, motorul creşterii economice a fost consumul alături de industrie. De fapt, este vorba despre industria auto şi component auto. Nu facem avioane sau rachete şi le exportăm. Facem cablaje, tricotaje, volane, airbaguri. E clar că acum consumăm ceea ce produc alţii. Dacă ai făcut totul ca să nu mai produci nimic, acesta este rezultatul. În momentul în care ai considerat că importurile sunt mai profitabile decât producţia internă, acesta este rezultatul. Inclusiv la produsele agro-alimentare. Este rezultatul unei politici”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cristian Pârvan.

Acesta spune că ar trebui să existe politici de susţinere a produselor inovative, care să stimuleze exporturile: “Ceea ce este grav este că nici bruma de produse inovative româneşti nu-şi găseşte locul pe piaţa internă, toată lumea preferând importurile. De aceea trebuie să avem o politică fermă şi să introducem pe piaţă produse inovative pentru a exporta. De asemenea, trebuie să facem un lanţ de valori, astfel încât românii să devină subfurnizori de subansamble a unor produse mai complexe”.

Conform raportului Eurostat, publicat joi, România a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

România a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport Eurostat publicat joi.

În primele trei luni din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, România a înregistrat a creştere a PIB-ului de 5,6%, fiind urmată de Slovenia (5%), Letonia şi Estonia (4%).

Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru de anul acesta, România a avut cea mai mare creştere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene, de 1,7%, fiind urmată de Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) şi Lituania (1,4%), în timp ce Marea Britanie (0,2%) a raportat cea mai mică creştere.

PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în primele trei luni din 2017, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit estimărilor publicate de Eurostat. În trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 0,5%, respectiv 0,6%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, în primele trei luni de anul acesta PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 1,9% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană (UE), după creşterile de 1,8% şi 2% din trimestrul anterior.

În primul trimestru din 2017, cheltuielile de consum finale ale gospodăriilor au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în UE. Exporturile au crescut cu 1,2% în zona euro şi cu 1% în UE. Importurile au crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,7% în UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici