România a avut cea mai mare scădere din UE a numărului de angajaţi

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare accelerare din Uniunea Europeană (UE) a declinului anual al numărului de persoane angajate, care s-a dublat de la 2,2% în precedentele trei luni la 4,3%, doar Lituania şi Bulgaria având scăderi mai mari în spaţiul comunitar.

32 afișări
Imaginea articolului România a avut cea mai mare scădere din UE a numărului de angajaţi

România a avut cea mai mare scădere din UE a numărului de angajaţi (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

UE a pierdut, în medie, 0,2% din numărul de angajaţi în trimestrul al treilea, ajungând la 221,2 milioane de salariaţi, potrivit datelor anunţate, miercuri, de Eurostat, biroul pentru statistică al UE.

Lituania şi Bulgaria au scăzut cu 5,1%, respectiv 5%, în timp ce scăderi majore, dar mai reduse decât România au consemnat Estonia (-4,1%) şi Grecia (-3%).

În trimestrul al treilea, numai în Grecia şi România declinul anual al numărului de persoane angajate s-a accelerat faţă de trimestrul al doilea. În timp ce România acesta aproape s-a dublat, în Grecia s-a înrăutăţit de la -2,4% la -3%.

Din cele 27 de state ale UE, 12 au înregistrat o evoluţie negativă a numărului de persoane angajate, în timp ce în Olanda a stagnat, iar Irlanda nu a raportat date.

În Europa Centrală şi de Est, Lituania, Bulgaria şi România au avut cele mai mari scăderi, fiind urmate de Estonia, Slovenia (-1,5%), Slovacia (-0,7%), Letonia (-0,1%) şi Cehia (-0,1%). În Ungaria (+1,4%) şi Polonia (+0,8%) numărul de persoane angajate a crescut.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul total al salariaţilor din România a scăzut cu 645.000 de persoane de la începutul anului trecut, iar aproape trei sferturi din total sunt angajaţi care au părăsit sistemul privat, majoritatea în 2009, în timp ce ajustarea în sistemul public s-a produs preponderent în acest an.

De la începutul lui 2009, numărul de salariaţi a scăzut cu 470.000 în sectorul privat, ceea ce reprezintă 73% din întreaga ajustare din piaţa muncii, arată datele INS.

România ocupă penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate, devansând doar Grecia, în timp ce procentajul persoanelor care lucrează "pe cont propriu" în agricultură este cel mai mare din Europa şi cu mult peste media UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici