România a importat mai puţine gaze naturale în primul trimestru, dar la preţuri mai mari cu 26%

Importurile de gaze naturale au scăzut în primul trimestru cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, acoperind aproape o treime din consum, iar preţul de achiziţie a urcat cu 25,8%, la 497 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

183 afișări
Imaginea articolului România a importat mai puţine gaze naturale în primul trimestru, dar la preţuri mai mari cu 26%

România a importat mai puţine gaze naturale în primul trimestru, dar la preţuri mai mari cu 26% (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În intervalul ianuarie-martie 2012 consumul intern de gaze a ajuns la 17,8 milioane MWh, în scădere cu 2% faţă de nivelul de 18,15 milioane MWh din primele trei luni ale anului trecut.

Din consumul total, importurile au reprezentat 31,4%, faţă de 34,5% în primele trei luni ale anului trecut.

Gazele importate au costat în primele trei luni, în medie, 497 dolari/1.000 metri cubi, cu 25,8%mai mult comparativ cu valoarea de 395,6 dolari din ianaurie-martie 2011.

Exprimată în lei, creşterea preţului gazelor de import a fost de 35,4%, de la 114,5 lei/MWh la 155,04 lei/MWh.

Cei mai mari producători de gaze din România sunt companiile Romgaz Mediaş şi OMV Petrom.

Importurile sunt realizate în principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom, respectiv WIEE şi Imex Oil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici