România ar putea fi nevoită să importe grâu în 2011, cu un preţ mai mare decât a exportat

România ar putea fi nevoită să importe grâu, începând din primele luni ale anului viitor, la un preţ cu până la 30% mai mare decât cel cu care a exportat, din cauza cantităţilor mari de grâu livrate în afara ţării, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.

148 afișări
Imaginea articolului România ar putea fi nevoită să importe grâu în 2011, cu un preţ mai mare decât a exportat

România ar putea fi nevoită să importe grâu în 2011, cu un preţ mai mare decât a exportat (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

El a adăugat că România are contractate pentru export în acest an 1,7 milioane tone de grâu, la un preţ care variază între 190 şi 210 euro pe tonă, şi ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plăti până la 250 euro pe tonă.

"Faptul că am exportat foarte mult în acest an ne va face să şi importăm. Chiar dacă nu vor fi cantităţi mari, vor fi importuri de îmbunătăţire a calităţii, astfel încât grâul să fie bun de panificaţie. (...) Asta e, comerţul e liber!", a explicat Rădulescu.

Producţia naţională de grâu din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane tone.

Rădulescu apreciază că întreaga cultură de păioase va fi mai mare în acest an, comparativ cu anul trecut.

"Este prima dată când facem o cantitate atât de mare, istorică de porumb, în sensul producţiei medii la hectar, în jur de 5.000 de kilograme. Până în prezent au fost recoltate 9 milioane tone de porumb, din 9,4-9,5 milioane tone estimate. Din acestea, 1,5 milioane tone sunt contractate la export", a mai spus Rădulescu.

Secretarul de stat a arătat că până în prezent agricultorii au avut probleme cu semănatul culturilor de toamnă din cauza vremii nefavorabile, fiind înfiinţate doar 70% din culturile de grâu.

De asemenea, Rădulescu a mai spus că 20-25% din cultura de rapiţă ar putea fi afectată în condiţiile unei ierni geroase.

"Rapiţa s-a semănat în timpul optim, dar dacă va fi frig vom pierde 20-25% din producţie, fiind o plantă sensibilă la ger", a afirmat Rădulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici