România, depăşită de Kîrgîstan, Botswana şi Bulgaria în clasamentul condiţiilor de afaceri

România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 56, într-un top de 183 de ţări privind condiţiile de afaceri realizat de Banca Mondială (BM), fiind depăşită, printre altele, de Kîrgîstan, Botswana, Bulgaria sau Peru.

36 afișări
Imaginea articolului România, depăşită de Kîrgîstan, Botswana şi Bulgaria în clasamentul condiţiilor de afaceri

România, depăşită de Kîrgîstan, Botswana şi Bulgaria în clasamentul condiţiilor de afaceri (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Uşurinţa de a face afaceri", după cum este rezumat setul de criterii în baza cărora a fost efectuat clasamentul, plasează România sub ţările baltice, Macedonia, Armenia, Azerbaijan sau Tunisia.

România surclasează însă economii puternice şi/sau dezvoltate în topul "Doing Business 2011", precum Cehia, Turcia, Polonia, China, Italia, Grecia, Rusia, Brazilia sau India.

Principalul factor pozitiv care susţine poziţia României în clasamentul din acest an este simplificarea insolvenţei firmelor şi a procedurilor prin care se pot obţine permiselor de construcţie. Pe de altă parte, cel mai important factor negativ pentru mediul de afaceri românesc este considerat impozitul minim, care a fost eliminat de Guvern de la începutul lunii octombrie. Raportul se bazează pe date colectate în vară, volumul mare de informaţii împiedicând instituţia să actualizeze "la zi" situaţia din fiecare ţară.

Din raportul BM reiese că impozitul minim este, de altfel, principalul motiv al coborârii României în top.

România este pe locul al doilea în lume după numărul de taxe care trebuie plătite în fiecare an de firme, respectiv 113, după Ucraina, cu 135, la polul opus situându-se Suedia şi Hong Kong, cu două, respectiv trei taxe pe an.

România ocupă locul 44 în lume după uşurinţa dea începe o afacere, cu şase proceduri, un proces care durează zece zile, un cost de 2,6% din venitul per capita şi un capital minim de 0,9% din venitul per capita.

Firmele din România obţin credite mai uşor decât cele din 168 de ţări prezente în clasament, aceasta fiind de altfel cea mai bună plasare pe criterii a economiei româneşti - locul 15.

Plata taxelor continuă să fie un mare minus pentru mediul de afaceri românesc, sistemul fiscal autohton fiind pe locul 151 în lume după uşurinţa cu care o firmă se poate achita de obligaţiile faţă de stat. O afacere din România pierde 222 de ore pe an pentru plata celor 113 taxe, iar rata totală de impozitare este de 44,9%.

Firmele locale au nevoie de trei ani şi patru luni şi 11% din valoarea activelor pentru a se închide, iar rata totală de recuperare pentru investitori este de numai 25,7%, plasând România pe locul 102 în lume. Mediul de afaceri românesc este însă pe locul 44 în lume la protecţia investitorilor.

După uşurinţa comerţului transfrontalier, România ocupă de asemenea o poziţie relativ bună, regăsindu-se pe locul 47.

Afacerile autohtone reuşesc de asemenea să impună condiţiile contractuale cu mai multă uşurinţă şi mai bine decât marea majoritate a ţărilor, România plasându-se pe locul 54 în lume după acest criteriu.

În privinţa înregistrării proprietăţilor şi obţinerii autorizaţiilor de construcţie, două capitole la care România a înregistrat îmbunătăţiri semnificative în ultimii doi ani, mediul de afaceri local este pe locurile 92, respectiv 84 în lume.

Clasamentul Doing Business 2011 este condus de Singapore şi Hong Kong, urmate de Noua Zeelandă, Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlanda şi Australia. Ungaria este pe locul 46, Bulgaria pe 51, Cehia pe 63, iar Polonia pe 70.

Germania şi Franţa ocupă poziţiile 22, respectiv 26, iar Austria este pe 32.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici