România riscă un avertisment de la Comisia Europeană dacă nu clarifică statutul pieţei Rasdaq

România ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.

248 afișări
Imaginea articolului România riscă un avertisment de la Comisia Europeană dacă nu clarifică statutul pieţei Rasdaq

România riscă un avertisment de la Comisia Europeană dacă nu clarifică statutul pieţei Rasdaq (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Este dorinţa Consiliului şi a Executivului să accelereze acest proces de modernizare şi de aducere la standarde europene a pieţei de capital din România. Acest lucru nu se poate face singur, ci numai în cooperare cu actorii pieţei şi reglementatorul (...) Rasdaq, după părerea mea, este un caz tipic de reactivitate, deoarece dacă nu am fi făcut acest lucru, există un termen în care Comisia Europeană ne-ar fi dat un avertisment. Ar trebui să acţionăm pe baza unui proiect. Noi lucrăm la un proiect de dezvoltare pe termen mediu a pieţei de capital", a afirmat, joi, Cionga.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei, Lucian Anghel, a afirmat că BVB susţine elaborarea unei legi care să clarifice statutul Rasdaq, iar reglementările să rămână aceleaşi după încadrarea acestei pieţei ca sistem alternativ de tranzacţionare.

"În urma discuţiilor cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cu care am avut o discuţie foarte foarte bună, în unanimitate, pe baza unei analize în cadrul Consiliului, am transmis către Comisie acea solicitare (pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare - n.r.) Trebuie să recunoaştem că Rasdaq-ul este o problemă de foarte mult timp în România şi ne facem că nu o vedem şi tot încercăm să o ţinem sub preş. Considerăm că dacă este sub preş nu ne afectează. Imaginea pieţei de capital este afectată, atât intern, cât şi la nivel internaţional (...) Aceasta este problema principală a investitorilor, ca aceste lucruri (reglementările de pe Rasdaq - n.r.) să se menţină. Milităm pentru emiterea unei legi care să reglementeze o problemă care trenează de foarte mult timp şi cu cât o amânăm mai mult, cu atât ea se va agrava", a afirmat Anghel.

Astfel, preşedintele BVB a confirmat, joi, informaţiile transmise în urmă cu o săptămână de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) privind o solicitare transmisă CNVM de către Bursă pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq a sistem alternativ de tranzacţionare (ATS). Reprezentanţii investitorilor au solicitat atunci Bursei să publice informaţiile privind demersul făcut către CNVM.

Bursa de Valori a publicat vinerea trecută un comunicat în care arăta că încadrarea Rasdaq într-unul din "tipurile de piaţă prevăzute de legislaţia românească şi de directivele europene" reprezintă o prioritate atât pentru BVB, cât şi pentru CNVM. Totuşi, Bursa nu a confirmat sau infirmat atunci informaţiile prezentate de AIPC privind transmiterea unei solicitări către CNVM pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare.

La înfiinţare, în 1996, CNVM a stabilit că este o piaţă reglementată, însă în 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel că Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată. Ulterior, CNVM nu a încadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare, astfel că acest segment de tranzacţionare nu este încadrat în prezent în niciuna din cele două tipuri de pieţe.

Cea mai recentă iniţiativă a CNVM pentru clarificarea statutului Rasdaq a venit în luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ potrivit căruia firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul "Nelistate" ar urma să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar ele fiind transferate automat pe ATS-ul BVB.

Reprezentanţii investitorilor s-au opus desfiinţării Rasdaq şi au arătat că reafirmarea statutului de piaţă reglementată este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital.

Investitorii susţin că directiva europeană pe care CNVM o invocă pentru "a-şi susţine demersurile împotriva pieţei Rasdaq" precizează criterii de admitere pe o piaţă reglementată şi nu de retrogradare de pe o piaţă reglementată, aşa cum este piaţa Rasdaq prin decizia de înfiinţare a acesteia.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.086 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,049 miliarde lei (2,0679 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate dintre companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

În ultimii ani, rulajele au scăzut continuu, iar tranzacţiile de anul trecut abia au însumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai puţin faţă de 2011, când operaţiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piaţa reglementată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totală de 102,346 miliarde lei (23,405 miliarde euro), iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici