România, una dintre cele mai vulnerabile economii, mai puţin însă decât Ungaria şi Cehia

România este una dintre cele mai vulnerabile economii, situându-se pe poziţia a treia, după Ungaria şi Cehia, într-un clasament realizat de Credit Agricole - Corporate and Investment Banking (CA-CIB), statele est-europene fiind însă dezavantajate în studiu de legăturile comerciale strânse cu Europa.

22 afișări
Imaginea articolului România, una dintre cele mai vulnerabile economii, mai puţin însă decât Ungaria şi Cehia

România, una dintre cele mai vulnerabile economii, mai puţin însă decât Ungaria şi Cehia (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Topul celor mai vulnerabile ţări continuă cu Polonia, Vietnam şi Ucraina, potrivit unui indice al vulnerabilităţii calculat de analiştii CA-CIB pentru 28 de ţări din Europa de Est, Asia, Africa şi America Latină.

Turcia este ceva mai bine plasată decât România şi celelalte ţări din regiune, ocupând poziţia a opta.

Între Ucraina şi Turcia se intercalează în mod surprinzător Africa de Sud.

Dintre marile economii emergente, India este pe 9, Brazilia pe 11 şi Rusia pe 14, iar China se află pe penultimul loc, fiind una dintre cele mai puţin vulnerabile economii, în pofida dependenţei de exporturi şi a cererii interne considerată redusă relativ la populaţie.

Kazahstan, un partener comercial tot mai important al României în ultimii ani, este pe poziţia a 12-a în topul vulnerabilităţii, iar clasamentul este închis de Arabia Saudită.

Principalele criterii luate în calcul la construirea indicelui sunt fragilitatea financiară, fragilitatea suverană (situaţia financiară a statului) şi expunerea la economia europeană, ultimul factor având cea mai mare pondere.

Astfel, statele asiatice, africane şi sud-americane au avantajul de a nu fi vulnerabile direct la "furtunile" economice din Europa. Totodată, statele unde cererea internă reprezintă principalul determinant al situaţiei economice sunt implicit mai puţin vulnerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici