Românii consumă mai puţine băuturi spirtoase din cauza recesiunii economice

Consumul de băuturi spirtoase din România a scăzut în 2010 la 5 litri pe cap de locuitor, faţă de 6 litri în anul precedent, din cauza efectelor recesiunii economice, a declarat agenţiei MEDIAFAX Romulus Dascălu, preşedintele patronatului Garant, care reuneşte producători din domeniul spirtoaselor.

44 afișări
Imaginea articolului Românii consumă mai puţine băuturi spirtoase din cauza recesiunii economice

Românii consumă mai puţine băuturi spirtoase din cauza recesiunii economice (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Dascălu a spus că dacă în 2008 consumul de spirtoase din România era de 8,5 litri pe cap de locuitor, în 2009 a scăzut la 6 litri, iar estimările pentru acest an indică un consum de 5 litri.

"Pentru acest an, estimăm un consum de 90-100 de milioane de litri, în scădere cu 15-20% comparativ cu anul trecut. Ca valoare, consumul din 2010 este estimat la circa 500 de milioane de euro. În 2009 am avut o scădere a consumului de peste 25%", apreciază Dascălu.

El a adăugat că preţurile au crescut în acest an cu 5-7%, pe fondul devalorizării leului în raport cu euro.

"Din cauza crizei, foarte mulţi oameni s-au mutat pe autoconsum. Estimez că şi anul viitor va fi la fel de prost, pentru că piaţa băuturilor merge aşa cum merge şi economia", a mai spus Dascălu.

Potrivit preşedintelui Garant, în acest an zeci de firme mici şi mijlocii din domeniu au fost închise, iar un număr mare de firme mari şi mijlocii au lucrat la jumătate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie şi-au pierdut locurile de muncă în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici