Rompetrol: Nu putem plăti toată datoria către stat

KazMunaiGaz, care controlează grupul Rompetrol, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani, a declarat, joi, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev.

42 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Nu putem plăti toată datoria către stat

Rompetrol: Nu putem plăti toată datoria către stat (Imagine: Mediafax Foto)

"Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligaţiunilor Rompetrol a fost luată deja în considerare ca sursă de venituri la buget în 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se aşteaptă ca suma care va fi încasată să se ridice la doar jumătate din restanţa scadentă în acest an, conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie 2010.

În documentul citat, rambursarea sumelor scadente datorate de Rompetrol a fost inclusă în categoria "Riscuri fiscale şi bugetare".

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturiatate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici