Rusia nu mai vrea să fie dependentă de materiile prime. Recompensă pentru propuneri de diversificare a economiei

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că va premia pe oricine va găsi o metodă de a scăpa economia Rusiei de dependenţa de materiile prime, în următorii câţiva ani.

449 afișări
Imaginea articolului Rusia nu mai vrea să fie dependentă de materiile prime. Recompensă pentru propuneri de diversificare a economiei

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot să nu fiu de acord că modelul materiilor prime a dus ţara într-o fundătură. Obiectivul nostru este să lăsăm în urmă acest model. Dacă oferiţi o variantă care ar ajuta să scăpăm de acest model în următorii câţiva ani, v-aş nominaliza pentru un premiu de stat. Dar nu cred că există o astfel de versiune", a afirmat Medvedev în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, unde a prezentat activitatea din ultimele 12 luni a Guvernului, relatează RIA Novosti.

El a răspuns astfel criticilor deputaţilor referitoare la economia care se bazează pe exploatarea materiilor prime.

Medvedev a arătat că modelul economic bazat pe materii prime a evoluat în ultimele decenii.

"Drept rezultat, suntem puternic dependenţi de hidrocarburi şi nu este uşor să renunţăm la acest model. Dar trebuie să rezolvăm problema şi în acest sens susţin opinia că trebuie să o facem şi trebuie să o facem repede", a spus premierul.

Noul guvernator al băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că Rusia trebuie să regândească modelul de creştere economică susţinut de exporturile de materii prime şi pună accentul pe sursele interne de dezvoltare, diversificare, creşterea investiţiilor şi îmbunătăţirea climatului investiţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici