Rusia va livra Chinei petrol în valoare de 270 de miliarde de dolari

Grupul petrolier rus Rosneft, controlat de stat, va livra Chinei petrol în valoare de 270 de miliarde de dolari în următorii 25 de ani, acordul fiind parte a strategiei Rusiei de a strânge legăturile cu cel mai mare consumator de energie din lume.

163 afișări
Imaginea articolului Rusia va livra Chinei petrol în valoare de 270 de miliarde de dolari

Rusia va livra Chinei petrol în valoare de 270 de miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contractul petrolier va fi urmat de o înţelegere prin care grupul chinez Sinopec va prelua o participaţie în proiectul de 20 de miliarde de dolari derulat în peninsula Yamal de Novatek, cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia, potrivit Financial Times.

Cele două acorduri marchează o orientare a Rusiei către Asia, în tentativa de a profita de apetitul în creştere pentru energie al Chinei. Cealaltă piaţă importantă pentru Rusia, Europa, se află în stagnare, iar statele europene încearcă să-şi reducă dependenţa de livrările ruseşti de energie.

Rosneft va livra Chinei 365 milioane de tone de petrol începând din iulie, a declarat preşedintele grupului, Igor Sechin. Contractul va fi unul dintre 30 de acorduri pe care Rosneft le va semna la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

Rusia livrează, în prezent, 15 milioane de tone de petrol pe an Chinei printr-o conductă deschisă în 2009. Cantitatea reprezintă doar o mică parte din producţia anuală de 518 milioane de tone de petrol a Rusiei. Rosneft asigură circa 40% din producţia totală a Rusiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici