S&P a coborât ratingurile a 15 mari grupuri bancare, majoritatea din Europa şi SUA

Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingurile de credit a 15 mari bănci, majoritatea din Europa şi SUA, în urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazează calificativele acordate de agenţie.

1854 afișări
Imaginea articolului S&P a coborât ratingurile a 15 mari grupuri bancare, majoritatea din Europa şi SUA

S&P a coborât ratingurile a 15 mari grupuri bancare, majoritatea din Europa şi SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe baza revizuirii criteriilor de rating, S&P a reevaluat marţi seară ratingurile a 37 de grupuri bancare, astfel că pentru 15 dintre acestea ratingurile au fost coborâte, 20 de calificative au rămas nemodificate, iar în cazul a două bănci, ambele din China, ratingurile au fost ridicate.

Printre băncile retrogradate se numără JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland şi UBS. Ratingurile au fost reduse cu o singură treaptă.

Cele două bănci ale căror calificative au fost îmbunătăţite sunt Bank of China şi China Construction Bank.

Printre băncile ale căror ratinguri au rămas neschimbate se regăsesc Deutsche Bank, Santander, BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, ING Bank şi Intesa Sanpaolo.

Anunţul S&P ar putea îngreuna condiţiile de finanţare ale băncilor, deja sub tensiune din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Agenţia a anunţat însă cu mai mult de un an în urmă că revizuieşte criteriile de rating, astfel că deciziile de marţi nu ar trebui să surprindă pieţele.

Revizuirea ratingurilor bancare face parte dintr-o campanie amplă a S&P de a-şi îmbunătăţi produsele şi de a-şi reface imaginea. Reputaţia S&P a fost afectată sever în urma crizei creditelor ipotecare, după ce agenţia a atribuit ratinguri AAA derivatelor subprime care au contribuit semnificativ la declanşarea crizei financiare mondiale.

Conducerea S&P consideră că noul sistem va permite agenţiei să modifice mai rapid ratingurile atunci când observă riscuri de finanţare sau când consideră că va scădea probabilitatea unui sprijin guvernamental pentru bănci.

Luni, agenţia Moody's a avertizat că ar putea retrograda în curând ratingurile a 87 de bănci din 15 state europene, din cauza temerilor că guvernele au probleme mult prea mari pentru a putea interveni în sprijinul sistemului bancar.

Reprezentanţii S&P au declarat recent că vor prezenta treptat ratinguri revizuite pentru 750 de bănci din înteraga lume, începând cu cele mai mari grupuri financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici