S&P a urcat ratingul Spaniei, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în creştere ratingul suveran al Spaniei cu o treaptă, la "BBB", cu perspectivă stabilă, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice a ţării.

77 afișări
Imaginea articolului S&P a urcat ratingul Spaniei, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice

S&P a urcat ratingul Spaniei, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

S&P a justificat decizia prin perspectivele mai bune ale Spaniei şi a schimbat estimarea privind creşterea economică medie pentru perioada 2014-2016 de la 1,2% la 1,6%, situaţie care reflectă efectele reformelor structurale.

Spania a ieşit dintr-o perioadă prelungită de scădere economică în a doua jumătate a anului trecut, iar guvernul de la Madrid vizează un avans al PIB de 1,2% pentru acest an şi de 1,8% pentru anul următor.

Autorităţile se confruntă, însă, în continuare cu rate foarte ridicate de şomaj şi deficit bugetar, în timp ce băncile, care au avut nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de euro în 2012, acordă încă împrumuturi cu dificultate.

"Perspectiva este stabilă, reflectând opinia S&P că riscurile pentru rating vor rămâne echilibrate pe parcursul următorilor doi ani", notează agenţia.

Spania, la fel ca alte ţări aflate în dificultate din zona euro, a beneficiat în ultimele luni de un apetit sporit pentru obligaţiuni din partea investitorilor, ca urmare a calmării temerilor privind destrămarea zonei euro, dar şi a efectelor reformelor.

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit vineri calificativul Greciei la "B", cu perspectivă stabilă, în urma consolidării finanţelor statului.

Fitch a crescut ratingul Spaniei cu o treaptă, la "BBB+", în aprilie, în timp ce Moody's a urcat calificativul ţării la "BBB" în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici