Şapte ţări din UE, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare

Şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care evidenţiază rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

447 afișări
Imaginea articolului Şapte ţări din UE, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare

Şapte ţări din UE, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare

„Este un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice", afirmă, în scrisoare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Scrisoarea are data de 19 martie, dar a fost publicată joi de Guvernul Poloniei.

Apelul intervine în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă "taxonomie" ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani.

Semnatarii scrisorii cer ca "politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice", evidenţiind "contribuţia indispensabilă a energiei nucleare în combaterea schimbărilor climatice".

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisiilor reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică de la Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară.

Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.

Franţa obţine 70% din electricitate din energie atomică, dar vrea reducerea dependenţei la 50% până în 2035. "Viitorul nostru energetic şi ecologic trece prin tehnologia nucleară", a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, deşi Administraţia de la Paris nu a decis încă dacă va aproba construirea de noi reactoare atomice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici