Scumpirile alimentelor au „mâncat” din creşterile salariale. Cât costă acum ce cumpărai în 2018 cu 200 lei

Salariul mediu net al românilor a crescut cu 600 de lei. În acest context, au crescut însă şi preţurile alimentelor. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în cazul produselor din carne, în cazul fructelor, iar campionul creşterilor este cartoful.

2284 afișări

Un angajat român a câştigat, în medie, circa 3.200 de lei net în noiembrie anul trecut, în creştere semnificativă faţă de acum doi ani, arată datele oficiale. Majorarea e vizibilă, mai ales pe fluturaşul de salariu.

Dacă salariul mediu a crescut cu 14% numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Pe lângă cartofi, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe (plus 16%) şi la produsele din carne (plus 7%).

"Dacă te duci cu 200 RON acuma, versus acum un an, versus acum doi ani, parcă nu e doar 4% pierderea de cumpărare, e mai mult. Adică ce cumpărai acum 2 ani cu 200 RON, deci cam 40 de euro, acuma îţi trebuie cel puţin 250 RON", a declarat, pentru MEDIAFAX, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

Alimentele sunt mai scumpe mai ales pentru cei care vor să mănânce sănătos. Nutriţioniştii recomandă să nu ne zgârcim când ne facem lista de cumpărături lunare. Pâinea integrală, iaurturile fără adaosuri, carnea bio sau pastele integrale sunt doar o parte dintre produsele care ne ajută să fim mai sănătoşi. Cu ce preţ?

„Nu cred că putem să ne încadrăm sub 400 de lei de persoană, deci undeva între 450-500 de lei pentru un astfel de coş cu produse de bună calitate, deşi piaţa românească este o piaţă orientată spre preţ”, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

În ultimul an, salariile au crescut cel mai mult în industria extractivă, în construcţii şi în învăţământ. Creşterile salariale din aceste sectoare au variat între 20 şi 40%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
creşteri,
salariale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici