Preşedintele S&P se retrage de la conducerea agenţiei

Standard & Poor's (S&P), agenţia de rating criticată dur în ultimele săptămâni după decizia istorică de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite, îl va înlocui pe preşedintele Deven Sharma cu directorul operaţional executiv al Citibank, Douglas Peterson.

378 afișări
Imaginea articolului Preşedintele S&P se retrage de la conducerea agenţiei

Şeful S&P se retrage de la conducerea agenţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sharma (55 de ani) va părăsi compania la fârşitul anului pentru a "urmări alte oportunităţi", se arată într-un comunicat transmis de McGraw-Hill Cos., compania-mamă a S&P, transmite Bloomberg.

Peterson (53 de ani) va prelua poziţia de preşedinte al S&P pe 12 septembrie, Sharma urmând să continue să lucreze până la sfârşitul anului la evaluarea strategică a companiei.

S&P a redus pe 5 august ratingul SUA la AA+, declanşând turbulenţe puternice pe pieţele financiare. Cererea de pe piaţa secundară pentru titlurile de Trezorerie SUA a crescut puternic în urma deciziei, randamentul pentru instrumentul cu maturitatea la 10 ani coborând la un minim istoric de 2,03%.

Compania a fost criticată dur de guvernul american şi de multe voci importante din business, precum miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din lume, care a declarat atunci că ratingul SUA ar trebui să fie "cvadruplu-A".

Tăierea ratingului SUA a contrazis în acelaşi timp poziţiile celorlalte două mari agenţii de rating, Moody's şi Fitch, care au reconfirmat ratingul AAA al ţării, cu perspectivă stabilă.

Anterior, compania a fost criticată dur de o comisie din Senatul Statelor Unite pentru contribuţia adusă la declanşarea crizei creditelor ipotecare care a evoluat în 2008, în urma falimentului Lehman Brothers, în criza financiară globală.

"Se pare că este ajutat să găsească uşa. Dacă ar fi fost o retragere planificată, ar fi trebuit să aibă loc altfel", comentează un analist al Mitsubishi UFJ Securities USA.

McGraw-Hill Cos. l-a contactat prima dată pe Peterson în luna martie, a afirmat o sursă apropiată discuţiilor. El a fost director general al Citigroup Japonia în perioada 2004-2010 şi este de 26 de ani la Citi, fiind recrutat imediat după încheierea studiilor.

Peterson şi-a început cariera în Argentina şi a ocupat, anterior Japoniei, poziţiile de country manager în cadrul Citigroup pentru Costa Rica şi Uruguay.

Sharma va părăsi McGraw-Hill într-o perioadă în care grupul se confruntă cu presiuni din partea unor acţionari să se divizeze în patru unităţi. Jana Partners LLC şi Ontario Teachers' Pension Plan, organizaţii care deţin împreună 5,2% din acţiunile companiei, au prezentat luni un plan de separare a companiei, argumentând că operează constant sub potenţial şi că preţul acţiunilor este prea mic.

De la retrogradarea ratingului SUA de către S&P, acţiunile McGraw-Hill s-au depreciat cu 11%, în timp ce indicele S&P 500 al bursei de la New York a pierdut 6,3%.

Sharma a fost numit preşedinte al S&P în august 2007, la o lună după ce agenţia a început să reducă ratingurile a sute de derivate consolidate pe credite ipotecare, admiţând că titlurile care primiseră iniţial evaluări foarte bune au pierdut între timp aproape toată valoarea.

Veniturile S&P au crescut anul trecut cu 10,4%, la 1,7 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici