Senatul italian pregăteşte un vot crucial, pe măsurile de austeritate, la sfârşitul erei Berlusconi

Senatul italian se pregăteşte vineri pentru un vot de importanţă capitală, pe măsurile de austeritate promise de guvern Uniunii Europene, esenţiale pentru a evita scăparea de sub control a crizei datoriilor de stat, la câteva zile înainte de sfârşitul "erei Berlusconi", transmite Reuters.

274 afișări
Imaginea articolului Senatul italian pregăteşte un vot crucial, pe măsurile de austeritate, la sfârşitul erei Berlusconi

Senatul italian pregăteşte un vot crucial, pe măsurile de austeritate, la sfârşitul erei Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Camera superioară a Parlamentului de la Roma va începe dezbaterea pachetului de măsuri de austeritate la ora 9:30 GMT (11:30 ora României).

Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabilă de comisia de buget din Senat şi ar trebui să treacă fără probleme.

Senatorii italieni îl primesc vineri în rândurile lor în premieră pe Mario Monti, fost comisar european care a devenit în ultimele zile principalul favorit ca succesor al premierului Silvio Berlusconi, care a reuşit să păstreze puterea timp de 17 ani.

Pregătind numirea lui Monti, preşedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viaţă, luând prin surprindere scena politică şi alimentând imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut în Italia.

Berlusconi şi-a pierdut majoritatea parlamentară marţi, într-un vot privind raportul de buget pe 2010, şi a promis că va demisiona imediat ce măsurile de austeritate cuprinse în "pachetul de stabilitate financiară" va fi aprobat de ambele camere ale Parlamentului.

Dacă va trece de Senat, legea va fi supusă votului în Camera Deputaţilor în şedinţa de sâmbătă.

Astfel, Berlusconi şi-ar putea depune demisia încă de sâmbătă seară, Monti urmând să primească la scurt timp după aceea mandatul de formare a unui nou guvern.

Napolitano a cerut parlamentului să acţioneze rapid, iar mulţi comentatori anticipează că noul guvern va fi format în cea mai mare parte din tehnocraţi şi va fi învestit încă de duminică seară, pentru a fi deja funcţional la deschiderea pieţelor de luni.

Preşedintele a intervenit miercuri pentru a calma pieţele, după ce costurile de împrumut ale Italiei au depăşit pragul psihologic de 7%, atingând niveluri care a putea bloca accesul statului la pieţe.

Napolitani a dat asigurări că Berlusconi îşi va onora promisiunea de a demisiona după aprobarea pachetului de austeritate şi că decizia privind învestirea unui nou guvern sau organizarea alegerilor anticipate va fi anunţată de urgenţă.

Monti, o personalitate respectată pe plan internaţional, este considerat de pieţele financiare cea mai bună opţiune pentru şefia unui guvern de uniune naţională care să implementeze de urgenţă măsurile de austeritate necesare pentru evitarea crizei.

Napolitano s-a întâlnit joi seară cu Monti şi, subliniind situaţia tensionată, a luat legătura prin telefon cu preşedintele american, Barack Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici