SIF Oltenia şi fonduri Franklin Templeton au cumpărat de la BERD acţiuni OMV Petrom de 13 mil. lei

SIF Oltenia (SIF5) şi fonduri administrate de Franklin Templeton au cumpărat miercuri acţiuni OMV Petrom (SNP) în valoare cumulată de aproape 13 milioane lei (2,8 milioane euro) în cadrul tranzacţiilor prin care BERD a vândut 0,4% din titlurile companiei energetice.

221 afișări
Imaginea articolului SIF Oltenia şi fonduri Franklin Templeton au cumpărat de la BERD acţiuni OMV Petrom de 13 mil. lei

SIF Oltenia şi fonduri Franklin Templeton au cumpărat de la BERD acţiuni OMV Petrom de 13 mil. lei (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

SIF Oltenia a cumpărat un pachet reprezentând 0,035% din acţiunile OMV Petrom, pentru 7,4 milioane lei (1,6 milioane euro), potrivit unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, participaţia SIF Oltenia a crescut la 1,075%.

Pachetul preluat de SIF Oltenia a fost al doilea ca mărime din cele 49 de deal-uri prin care BERD a vândut miercuri 0,4% din acţiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Alt pachet de acţiuni, reprezentând 0,0266% din titlurile OMV Petrom, a fost cumpărat de Franklin Templeton Investment Funds, pentru 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Fonduri Franklin Templeton au fost în acest an principalii cumpărători de acţiuni Petrom. Acestea au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom în luna mai, iar de atunci au achiziţionat, inclusiv prin tranzacţiile de miercuri, titluri reprezentând 0,36% din capitalul social al companiei, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). Fonduri ale Templeton au cumpărat şi anul trecut acţiuni la OMV Petrom şi au plătit aproape 2 milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.

Anterior tranzacţiilor de miercuri, BERD deţinea 2,03% din acţiunile OMV Petrom, iar în urma transferurilor participaţia sa a scăzut la 1,63%.

Tranzacţia prin care BERD a vândut pachetul de acţiuni OMV Petrom a fost intermediată de firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company, iar acţiunile nu pot fi transferate timp de trei luni de la efectuarea schimbului.

Acţiunile au fost tranzacţionate între orele 16:31 şi 16:36, la preţul de 0,37 lei. Preţul este cu 6,33% sub ultima cotaţie de marţi de pe piaţa principală, de 0,395 lei/titlu. După realizarea tranzacţiei, pe piaţa principală acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,27%, la 0,39 lei.

În primele minute ale şedinţei bursiere de joi a mai fost realizat un deal cu acţiunile OMV Petrom la un preţ de 0,37 lei/titlu, pentru 740.000 de lei.

După prima oră de tranzacţionare, pe piaţa principală cotaţia a început să crească uşor, cu 0,51%, la 0,392 lei, iar rulajul a urcat la 1,3 milioane lei.

Raportat la preţul la care au fost realizate deal-urile de miercuri, OMV Petrom este evaluată la 20,958 miliarde lei (4,645 miliarde euro), iar în funcţie de cotaţia de la BVB, capitalizarea bursieră a companiei este de 22,317 miliarde lei (4,946 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (20,11%).

Petrom a raportat profituri record în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar în primele nouă luni din acest an câştigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici