Soluţia pe care a găsit-o ministrul Fondurilor Europene pentru eliminarea gândacului care împiedică construirea autostrăzii Sibiu-Piteşti

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a declarat că a trimis un pachet de soluţii pentru continuare procesului de evaluare şi închidere a finanţării pentru Autostrada Sibiu-Piteşti care a fost oprit din cauza unei specii de gândaci. Acesta a propus utilizarea feromonilor printre soluţii.

3338 afișări
Imaginea articolului Soluţia pe care a găsit-o ministrul Fondurilor Europene pentru eliminarea gândacului care împiedică construirea autostrăzii Sibiu-Piteşti

Boloş a propus Comisiei Europene eliminarea gândacului de pe Autostrada Sibiu-Piteşti cu feromoni

„Am făcut un prim draft de răspuns la solicitarea Comisiei Europene, chiar în această perioada o delegaţie din partea Ministerului Fondurilor Europene este în discuţie, prezentă, la Digi Environment. E prezentată partea de soluţii pe care noi le-am propus vizavi de scrisoarea de clarificări şi sper să se întoarcă colegii cu veşti bune, pentru că să putem continua procesul de evaluare şi închidere a finanţării pentru Autostrada Sibiu-Piteşti”, a afirmat ministrul Marcel Boloş la Digi 24.

Acesta a explicat că metoda a fost folosită de mai multe state europene ca soluţie în situaţii asemănătoare.

„Am spus că sunt şi alte state, din UE, care au întâmpinat astfel de probleme şi care au aplicat astfel de soluţii (utilizarea feomonilor n.r.), pentru că să eliminăm un impediment care este pe cât se poate de minor, pentru o problemă cât se poate de majoră, a proiectului de investiţii pe care îl avem. Germania a avut un hamster şi un gândac, de asemenea, pentru care au avut bătăi de cap, pentru o varianta ocolitoare şi o soluţie pentru gara din Stuttgart, care trebuia, de asemenea, gândit ce se face că să se protejeze aceste specii de insecte, care crează aceste impedimente în implementarea proiectelor”, a precizat Boloş.

Ministrul a apreciat că măsura este utilă şi facilă.

„Este extrem de simplă şi extrem de utilă pentru ceea ce avem de rezolvat, într-un proiect de o asemenea complexitate. Până la urmă este o măsură care poate să limpezească această problemă a speciei de insecte, pe care am menţionat-o”, a punctat el.

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a anunţat la începutul aceste luni că reprezentanţii Comisiei Europene ar fi suspendat finanţările pentru proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Social-democratul a prezentat, pe Facebook, scrisoarea CE în care erau cerute clarificări de la Guvern cu privire la unele aspecte de mediu ale proiectului, printre care o sprecie de insectă care trăieşte în zonă.

În documentul prezentat de Cuc, oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000 iar gândacul de care vorbeşte Cuc este „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, are mărimea de 20-35 mm şi culoarea neagră, care se află pe lista speciilor ameninţate.

În replică, actualul ministru al Transporturilor Lucian Bode a dat asigurări că finanţarea nu va fi suspendată, iar Guvernul va răspunde tutoror solicitărilor Comisiei Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici