STUDIU: Black Friday şi sărbătorile au adus pe creştere piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a urcat anul trecut cu 2% comparativ cu 2011, la 1,4 miliarde euro, pe fondul creşterii de 10% înregistrate în ultimul trimestru, când au avut loc campaniile Black Friday şi cele de Crăciun, potrivit unui studiu realizat de GfK.

431 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Black Friday şi sărbătorile au adus pe creştere piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Black Friday şi sărbătorile au adus pe creştere piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Vânzările din perioada octombrie-decembrie 2012 au însumat 503 milioane euro.

"Vânzările din trimestrul patru au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluţii pozitive comparativ cu trimestrul patru din 2011. Totuşi, la nivelul întregului an rezultatele au fost mixte printre pieţele monitorizate de TEMAX® România. Performanţe pozitive s-au remarcat în cazul sectoarele foto, telecom, IT şi electronice, în timp ce electrocasnicele mici şi cele mari au avut de suferit şi s-au situat sub anul trecut", se arată într-un comunicat al GfK.

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine în anul 2012, cu o creştere de aproximativ 11% faţă de anul anterior, piaţa atingând o valoare de 49 milioane euro.

Piaţa camerelor foto digitale este şi una dintre pieţele cu cea mai mare pondere a campaniilor promoţionale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pieţei, aducând valoare extra pe piaţă în trimestrul al doilea şi al patrulea, arată GfK.

Vânzările din ultimul trimestru al anului trecut au fost cu 25% mai mari decât cele de anul trecut, însumând 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acestă valoare vine de la segmentul de D-SLR.

Şi piaţa de telefoane mobile şi smartphone-uri a urcat cu 2% anul trecut, la 75 milioane de euro, în ultimul trimestru creşterea fiind de 23,7%.

"Chiar dacă telefoanele mobile încă domină piaţa în termeni de volum, acestea pierd teren de la lună la lună. Segmentul aducător de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurând succesul pieţei de telecom cu o prezenţă în toate clasele de preţ importante şi un portofoliu larg de dispozitive", relevă GfK. Anul 2012 a înregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.

În ultimele trei luni ale anului 2012, piaţa de IT a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu trimestrul patru din 2011, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro. Potrivit studiului, rezultatele campaniilor Black Friday le-au depăşit pe cele ale tradiţionalului sezon de Crăciun. Promoţiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mauşi, tastaturi şi camere web) şi computere portabile. Pe întreg anul, avansul s-a situat la 4%.

Segmentul electronicelor a încheiat anul trecut cu 5% creştere, la 296 milioane de euro, numai în trimestrul patru având vânzări de 116 milioane euro.

"Această creştere a fost generată de evoluţiile pozitive ale vânzărilor cu televizoare cu ecran plat, în timp ce restul produselor electronice au înregistrat rate de creştere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost în decembrie 2012 similară cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra", reiese din raportul GfK.

Vânzările de electrocasnice mici au fost anul trecut de 106 milioane de euro, cu evoluţii pozitive pe majoritatea categoriilor. Scăderi au fost raportate la friteuze, storcătoare de fructe şi legume şi maşini de făcut pâine.

Ultimul trimestru din 2012 a adus o revenire pe segmentul electrocasnicelor mari, care a înregistrat pentru prima dată în acest an o creştere a vânzărilor, 1,6% peste trimestrul patru din 2011. Totuşi, performanţa anuală este cu aproape 6% sub cea înregistrată anul trecut, valoarea situându-se la 310 milioane de euro.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale continuă să fie stabilă şi în ultimul trimestru a lui 2012, ajungând la valoarea de 10 milioane de euro şi o stagnare de 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întregul an s-a înregistrat o uşoară scădere, de aproape 1%, faţă de 2011.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici