SUA au o economie "Michael Jackson" - trăieşte ca un star, dar n-a mai scos un hit din '90

Statele Unite au nevoie de o nouă revoluţie în materie de economie pentru a reuşi să combată cu succes creşterea şomajului, determinată de transferul activităţilor de producţie industrială către China şi alte ţări cu "pretenţii salariale scăzute", dar şi de deficienţele sistemului educaţional.

27 afișări
Imaginea articolului SUA au o economie "Michael Jackson" - trăieşte ca un star, dar n-a mai scos un hit din '90

SUA au o economie "Michael Jackson" - trăieşte ca un star, dar n-a mai scos un hit din '90 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroul american al Statisticilor de Muncă estimează, conform unei prognoze publicate recent, că sectorul serviciilor profesioniste şi de business va crea în SUA, în următorii opt ani, un total de 4,19 milioane de locuri de muncă. În sănătate şi asistenţă socială vor apărea 4 milioane de posturi, în timp ce industria prelucrătoare va pierde 1,2 milioane de angajaţi.

"Cine crede că-şi va recupera job-ul la linia de asamblare se înşeală (...) Veşti bune pentru webdesigneri, afaceriştii internetului şi masori, însă vin vremuri grele pentru fierarul tradiţional", scrie pentru Forbes bloggerul John Thomas, fost jurnalist, bancher de investiţii şi hedge fund trader în SUA şi Europa, specializat pe pieţele asiatice.

Statele Unite au nevoie de 27 de milioane de noi locuri de muncă pentru a absorbi creşterea populaţiei, atât naturală, cât şi determinată de imigraţie, şi a ajunge la o rată "tradiţională" a şomajului de 5%.

Însă relocalizarea industriilor către China, Vietnam şi alte pieţe care beneficiază de avantajul unui venit scăzut al populaţiei, combinată cu deficienţele sistemului educaţional american în zona "noilor meserii", de blogger, webmaster sau vânzător de contracte de telefonie mobilă, creează o situaţie care impune inovaţii urgente pentru a împiedica răspândirea şomajului.

Potrivit lui Thomas, singurul mod în care SUA pot ieşi din acest impas este inventarea urgentă a unui produs nou şi revoluţionar.

"Computerele personale au rezolvat problema în anii '80, internetul în anii '90. Faptul că n-am făcut nimic din 2000 explică de ce creşterea numărului locurilor de muncă a fost zero de atunci, de ce creşterea venitului real a fost negativă, de ce nivelul de trai al americanilor scade continuu. În timp ce generaţia actuală de politicieni proslăveşte virtuţile educaţiei, realitatea este că prostim sistemul public de învăţământ prin înfometare. Cum să inventăm o nouă revoluţie în timp ce reducem bugetul Universităţii din California cu 20% pe an? Dacă liceele nu-şi permit computere noi, cum să scoată o forţă de muncă competentă informatic? Statele Unite au o economie pe stilul Michael Jackson - trăieşte ca un star rock, dar n-a mai scos un hit de 20 de ani", scrie el.

În lipsa unor inovaţii urgente, ascensiunea Chinei pe scena economiei mondiale se va desfăşura în paralel cu decăderea Americii, conchide Thomas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici