Tarifele la electricitate şi gaze cresc în intervalul 2013-2015. Guvernul elimină preţul reglementat

Tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiţi consumatorii consideraţi vulnerabili, care trebuie protejaţi.

290 afișări
Imaginea articolului Tarifele la electricitate şi gaze cresc în intervalul 2013-2015. Guvernul elimină preţul reglementat

Tarifele la electricitate şi gaze cresc în intervalul 2013-2015. Guvernul elimină preţul reglementat (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Eliminarea preţurilor reglementate la enerhia electrică şi gaze a fost anunţată, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

"În domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor întreprinde următoarele măsuri: până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015. Deci, până în luna septembrie se va face această analiză, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, până la finele anului 2011 se vor defini de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectiva măsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc.

Întrebat de jurnalişti cine va proteja populaţia de "o explozie" a tarifelor dacă preţurile în domeniul energiei şi gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou că acest calendar care vizează eliminarea preţurilor reglementate va fi stabilit până în luna septembrie şi implementat efectiv în 2013-2015.

"Între timp, până la finele lui 2011, Ministerul Finanţelor cu Ministerul Muncii trebuie să stabilească măsurile de protecţie socială pentru consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană. Deci, este un pachet complet, un calendar grafic separat de implementare şi măsuri de protecţie socială pentru consumatorii vulnerabili, măsuri care vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Muncii", a spus Boc.

Întrebat dacă toate gospodăriile populaţiei sau numai un segment dintre acestea vor fi considerate drept consumatori vulnerabili, premierul a răspuns că "detalii legate de nuanţe", vor fi prezentate ulterior de către miniştrii implicaţi şi ANRE.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, săptămâna trecută, că FMI a cerut renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţiile de aproape două ore cu reprezentanţii FMI.

El a adăugat că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neaparat creşterea tarifelor plătite de populaţie.

Solicitat atunci să comenteze, premierul Boc a declarat că Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţului la gazele naturale, în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o instituţie independentă, şi poate interveni doar împotriva abuzurilor prin controale indirecte.

În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

Aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici