"Telemeaua de Ibăneşti", al treilea produs românesc recunoscut oficial la nivelul UE

"Telemeaua de Ibăneşti", fabricată pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, a fost recunoscută oficial ca produs românesc, după "Magiunul de prune de Topoloveni" şi "Salamul de Sibiu".

3428 afișări
Imaginea articolului "Telemeaua de Ibăneşti", al treilea produs românesc recunoscut oficial la nivelul UE

"Telemeaua de Ibăneşti", al treilea produs românesc recunoscut oficial la nivelul UE (Imagine: mirdatod.ro)

"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini", arată Ministerul Agriculturii.

Acesta este cel de-al treilea produs romanesc care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, şi "Salamul de Sibiu" a fost protejat la Bruxelles, iar în 2011 a fost recunoscut "Magiunul de prune de Topoloveni".

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici