Teodorovici: Ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a prezentat, luni, la Bruxelles, priorităţile României pe perioada mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE), în ceea ce priveşte finanţele.

769 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară

Teodorovici: Ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară

„Avem în vedere următoarele domenii principale: aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare şi dezvoltarea în continuare a Uniunii pieţelor de capital, o impozitare echitabilă şi eficientă; asigurarea coordonării şi cooperării politicilor economice la nivel european, pentru consilidarea performanţelor şi întărirea rezilienţei economiilor”, a declarat, luni, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Preşedinţia română a Consiliului este pe deplin conştientă că finalizarea Uniunii Economice şi Monetare reprezintă o componentă important a foii de parcurs elaborate în pregătirea summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, a mai susţinut ministrul român al Finanţelor.

„Datorită eforturilor statelor membre, cât şi a acţiunilor întreprinse la nivel european, pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, Europa a reuşit să îşi revină din criză. Arhitectura economică şi monetară a Uniunii este acum mai puternică, dar sunt necesare eforturi pentru o suplimentare, ca să se ajungă la întregul său potenţial, cu un impact asupra prosperităţii şi stabilităţii economiei europene în ansamblu”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul român a reamintit că, la summitul euro din decembrie 2018, liderii europeni au prezentat orientările pentru aprofundarea UEM.

„Aceştia au solicitat ca modificări necesare la tratatul privind mecanismul european de stabilitate să fie pregătite până în iunie 2019, inclusiv avansarea şi înregistrarea de progrese în domeniul Uniunii Bancare şi al pieţelor de capital, pentru care se aşteaptă, de asemenea, un acord, până în iunie 2019, cu privire la caracteristicile instrumentului bugetar, pentru convergenţă şi competitivitate pentru zona euro. Pentru noi, este important ca acest subiect să fie abordat în contextul realităţilor economice din Europa şi necesităţilor tuturor cetăţenilor europeni”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor din România a susţinut că, în realizarea tuturor acestor demersuri, România îşi propune, în acord cu valorile pe care le promovează, să asigure un proces decizional deschis şi transparent la nivel european, inclusiv în raport cu statele care nu sunt membre ale zonei euro.

„Întrucât un sector financiar sigur şi rezistent este în interesul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor, ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară”, a mai anunţat Teodorovici.

Ministrul român a susţinut că, în prezent, Preşedinţia română lucrează intensiv la finalizarea pachetului bancar, astfel încât să fie adoptat cât mai repede.

„Atunci când acesta se va implementa se va face un pas important în reducerea riscului. Introducerea unui stabilizator comun pentru fondul de rezoluţie este o altă prioritate importantă legată de Uniunea Bancară”, a mai spus Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici