Termocentrale pe cărbune, ţinute în viaţă pe timp de criză energetică. Decizia luată de Guvern

Executivul amână până pe 31 octombrie 2023 închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 şi Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată totală de 660 MW, precum şi a exploatărilor miniere aferente acestora, conform unui proiect de hotărâre de Guvern.

635 afișări
Imaginea articolului Termocentrale pe cărbune, ţinute în viaţă pe timp de criză energetică. Decizia luată de Guvern

Termocentrale pe cărbune, ţinute în viaţă pe timp de criză energetică. Decizia luată de Guvern

„Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea amânării închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) şi Turceni 7 (330 MW) şi a exploatărilor miniere aferente acestora aparţinând Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., până la data de 31.10.2023”, se menţionează în nota de fundamentare.

Termenul actual de închidere a acestor capacităţi este 31 decembrie 2022.

La momentul actual, România se confruntă cu o situaţie de criză energetică cauzată de efectele războiului din Ucraina care a condus la eliminarea unor surse de aprovizionare a statelor membre ale Uniunii Europene, precum cele din Federaţia Rusă, se motiveaază în document..

Ordonanţa de urgenţă nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.334/2022, cu modificările şi completările ulterioare prevede la art. 19 că: ”În situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei şi urmează să intre pe rodinea de zi a următoarei şedinţe a Guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici