Turcii "ţin la saltea" 5.000 de tone de aur. Cea mai mare bancă din ţară vrea să atragă 5 tone până la finele lui 2013

Turkiye Is Bankasi, cea mai mare bancă din Turcia după active, a lansat o campanie prin care speră să atragă până la finele anului viitor 5 tone de aur de la populaţie, ţinute în prezent "la saltea".

584 afișări
Imaginea articolului Turcii "ţin la saltea" 5.000 de tone de aur. Cea mai mare bancă din ţară vrea să atragă 5 tone până la finele lui 2013

Turcii "ţin la saltea" 5.000 de tone de aur. Cea mai mare bancă din ţară vrea să atragă 5 tone până la finele lui 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dori să aducem aurul în sistemul financiar. Această iniţiativă ar putea deveni un bun instrument de a încuraja populaţia să economisească", a declarat directorul general adjunct al Isbank, Erdal Acar, într-o conferinţă la Istanbul, transmite Bloomberg.

Banca a iniţiat campania în colaborare cu reţeaua de magazine de bijuterii Gulaylar.

Compania Istanbul Gold Refinery estimează că populaţia din Turcia "ţine la saltea" aproximativ 5.000 tone de aur, evaluate la 300 miliarde de dolari, reprezentând 37% din PIB.

Băncile din Turcia şi-au diversificat în acest an serviciile pentru a încuraja populaţia să aducă aurul în sistem, pentru a încuraja depozitele de economii.

Isbank încurajează populaţia să-şi aducă aurul la magazinele Gulaylar, unde vor putea deschide conturi de economii alimentate cu contravaloarea bijuteriilor, stabilită de experţii companiei.

Rezervele de aur ale băncilor turceşti au crescut cu 23% în prima jumătate a acestui an, la 179 tone. Valoarea conturilor de economii rezultate în urma achiziţiilor de aur de la populaţie se ridică la 9 miliarde de dolari.

Aurul se tranzacţionează joi pe pieţele internaţionale la 1.783,45 dolari pe uncie, în urcare cu 0,3%, traderii speculând că măsurile de stimulare a economiei introduse recent de băncile centrale vor creşterea cererea pentru metale preţioase, ca soluţie pentru protejarea averilor de inflaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici