UE va monitoriza costurile forţei de muncă din fiecare stat membru, pentru a creşte competitivitatea

Autorităţile Uniunii Europene vor monitoriza costurile forţei de muncă din fiecare stat mebru pentru a ajuta economiile naţionale să fie competitive, a declarat comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, citat de Handelsblatt.

35 afișări
Imaginea articolului UE va monitoriza costurile forţei de muncă din fiecare stat membru, pentru a creşte competitivitatea

UE va monitoriza costurile forţei de muncă din fiecare stat membru, pentru a creşte competitivitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În viitor vom verifica regulat evoluţia costurilor forţei de muncă din fiecare stat membru. Acesta va fi un element cheie al politicii economice a UE", a declarat Rehn într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului german de afaceri Handelsblatt.

Un document oficial al UE pregătit pentru summit-ul liderilor europeni din 11 martie, menit să abordeze criza datoriilor de stat, arată că evoluţia costului forţei de muncă şi a productivităţii ar trebui să stea la baza evaluării progresului către creşterea competivitităţii economice.

Costurile forţei de muncă ar trebui monitorizate şi comparate între statele membre, dar şi cu indicatorii principalilor parteneri comerciali ai UE, potrivit documentului semnat de consilierii preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi ai preşedintelui Consiului European, Herman van Rompuy.

Rehn a confirmat că politica salarială va juca un rol cheie în pactul de competivititate al zonei euro, deoarece ponderarea costurilor forţei de muncă în funcţie de productivitate este de importanţă capitală.

"Cel mai bine ar fi să permitem, în interiorul cadrului larg al scalelor salariale colective, acorduri salariale descentralizate modelate după evoluţia productivităţii fiecărei companii", a spus Rehn.

Austria şi alte state s-au arătat rezervate cu privire la intervenţia unor instituţii supranaţionale în politicile salariale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici