Un fond de investiţii al Ikea a cumpărat terenul fabricii Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro

Fondul de investiţii Interprime Properties, parte din grupul suedez Ikea, a cumpărat platforma Timpuri Noi din Bucureşti pentru 34,6 milioane de euro.

136 afișări
Imaginea articolului Un fond de investiţii al Ikea a cumpărat terenul fabricii Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro

Un fond de investiţii al Ikea a cumpărat terenul fabricii Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Terenul, amplasat în Splaiul Unirii numărul 165, are o suprafaţă de peste 51.000 de metri pătraţi, iar vânzarea a fost anunţată de compania Timpuri Noi. În 2007 compania solicita 100 milioane de euro, fără TVA, pentru vânzarea terenului, ocupat în proporţie de 60% de construcţii.

Interprime Properties este controlată în proporţie de peste 99,99% de către compania Romprop Holding B.V., înregistrată în Olanda la aceeaşi adresă cu firma Vastint Holding, deţinută de Inter-IKEA Group, dezvoltatorul şi operatorul magazinelor Ikea din Europa şi China.

De asemenea, Vastint Holding controlează firma lituaniană Pinus Proprius, care deţine restul de 0,01% din capitalul fondului care a cumpărat platforma Timpuri Noi. Mai mult, Marius Baltramiejunas, managing director al Pinus Proprius, este preşedintele Consiliului de Administraţie al Interprime Properties.

Grupul suedez Ikea a intrat în luna martie direct pe piaţa de retail românească, după achiziţia drepturilor de operare şi a francizei magazinului din Bucureşti.

Franciza Ikea pe piaţa locală a fost operată de firma Moaro Trading, iar acţionarii acestei entităţi sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), conform informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Astfel, începând cu data de 8 martie 2010, Ikea România a devenit parte din Ikea Group, după trei ani de operare sub franciză locală, acordată de Inter Ikea Systems, francizorul global al conceptului Ikea. Moaro Trading a fost achiziţionată de Ikea Balkan, companie parte a grupului suedez.

Cu un singur magazin în România, Ikea a avut afaceri de 349,24 milioane lei (83,2 milioane euro) în 2009, în scădere cu 9%.

Grupul are 301 magazine în 37 de ţări, din care 268 operate direct şi restul de 33 prin francize locale.

Principalul acţionar al Timpuri Noi este Asociaţia Salariaţilor, cu 73,64% din titluri, iar SIF Muntenia deţine 21,95% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici