Un miliardar chinez vrea să investească 10 miliarde de dolari într-un proiect portuar în Ucraina

Miliardarul chinez Wang Jing, aflat în spatele proiectului de 40 de miliarde de dolari pentru construirea unui canal prin Nicaragua care să rivalizeze Canalul Panama, vrea să investească 10 miliarde de dolari într-un port şi o zonă de dezvoltare economică în peninsula Crimea din Ucraina.

254 afișări
Imaginea articolului Un miliardar chinez vrea să investească 10 miliarde de dolari într-un proiect portuar în Ucraina

Un miliardar chinez vrea să investească 10 miliarde de dolari într-un proiect portuar în Ucraina (Imagine: Radu Iordache/Arhiva Mediafax Foto)

Wang va colabora pentru acest proiect cu partenerul ucrainean Kievgidroinvest LLC, a anunţat grupul Interoceanic Canal Investment Management, deţinut de miliardarul chinez.

Prima fază a proiectului, estimată la trei miliarde de dolari, include construirea unui port în peninsula Crimea din Marea Neagră, reconstrucţia portului Sevastopol şi dezvoltarea unei zone economice care va găzdui companii active în sectorul tehnologic, se arată în comunicatul Interoceanic, citat de Bloomberg.

A doua fază prevede un aeroport, un terminal de gaz natural lichefiat şi un şantier naval, iar costurile sunt estimate la şapte miliarde de dolari.

Finanţarea pentru prima fază a proiectului este asigurată şi include fonduri proprii ale lui Wang, împrumuturi bancare şi investiţii ale partenerilor. Construcţia trebuie să înceapă la sfârşitul anului 2014.

Wang deţine o avere estimată la circa 1,1 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg. Proiectul de investiţii a fost prezentat în timpul unei vizite la beijing a preşedintelui ucarainean, Viktor Ianukovici.

Un oficial de rang înalt contactat de Reuters a declarat, însă, că nu a auzit de aceste planuri.

"Pot spune că un astfel de proiect nu a trecut prin ministerul nostru", a spus oficialul.

Proiectul portuar de 300 de hectare ar urma să fie localizat la 60 de kilometri nord de Sevastopol, la Marea Neagră.

Miliardarul chinez a anunţat în iunie că va cheltui 40 de miliarde de dolari pentru construcţia unui canal de 286 kilometri în Nicaragua, care să rivalizeze Canalul Panama. Lucrările ar trebui să înceapă până la sfârşitul anului 2014 şi să fie finalizate în şase ani, a spus el. Wang a afirmat că a atras investiţiile necesare pentru proiect, dar nu a dezvăluit alte detalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici