Ungaria ţinteşte în bugetul pe 2011 un deficit de sub 3% şi datorii în scădere

Bugetul Ungariei pentru 2011 ţinteşte un deficit de sub 3% din PIB şi înscrierea datoriilor pe un trend descendent, prin reorientarea contribuţiilor destinate fondurilor private de pensii către stat, dar riscurile legate de sustenabilitate se menţin.

40 afișări
Imaginea articolului Ungaria ţinteşte în bugetul pe 2011 un deficit de sub 3% şi datorii în scădere

Ungaria ţinteşte în bugetul pe 2011 un deficit de sub 3% şi datorii în scădere (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul de centru-dreapta al partidului Fidesz vrea să stimuleze creşterea economică cu un mix de măsuri "neortodoxe" care contravin tendinţelor din Europa, inclusiv reducerea impozitelor aplicate populaţiei şi companiilor.

În proiectul de buget înaintat sâmbătă Parlamentului este prevăzut un deficit de 2,94% din PIB şi accelerarea creşterii economice de la nivelul de 0,8% anticipat pentru acest an la 3%, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Guvernul mizează că măsurile adoptate, care includ şi taxe speciale aplicate companiilor, vor stimula creşterea economică, vor echilibra finanţele publice şi vor permite Ungariei evitarea retrogradării ratingurilor, dar există temeri privind sustenabilitatea bugetului după 2012.

Matolcsy a declarat într-o conferinţă de presă că bugetul va susţine sectorul de afaceri, în timp ce în sectorul public forţa de muncă de 690.000 de persoane va fi redusă în 2011 cu 25.000-30.000 de persoane.

El a arătat că priorităţile guvernului sunt crearea de locuri de muncă, susţinerea creşterii economice şi încurajarea natalităţii.

Guvernul a redus impozitul pe profitul companiilor mijlocii de la 19% la 10% şi va introduce anul viitor o cotă unică de 16% pentru populaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici