Ungureanu: Zăcământul Cupru Min epuizat doar în 500 ani. Parlamentarii nu pot pricepe detalii tehnice

Zăcămantul de la Roşia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus în evaluarea preţului de licitaţie deoarece nu face obiectul vânzării, ci rămâne în proprietatea statului, iar calculul efectuat relevă că ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.

441 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Zăcământul Cupru Min epuizat doar în 500 ani. Parlamentarii nu pot pricepe detalii tehnice

Ungureanu: Zăcământul Cupru Min epuizat doar în 500 ani. Parlamentarii nu pot pricepe detalii tehnice

În discursul susţinut în Parlament la dezbaterea moţiunii de cenzură, premierul a răspuns şi criticilor opoziţiei privind încercarea de vânzare a Cupru Min, amintind că procesul a fost început de Guvernul liberal Tăriceanu în 2008, când, deşi a fost aplicat acelaşi standard de evaluare, valoarea societăţii a fost stabilită ca fiind de 2,5 ori mai mică.

"O spun foarte clar: zăcămantul nu se vinde. Atunci cand achiziţionezi o autorizaţie sau un permis de pescuit, suma plătită nu este egală cu valoarea întregului peşte din baltă, pentru că, în mod evident, nu îl poţi pescui pe tot, ceea ce plăteşti reprezintă contravaloarea capturii medii, în timpul şi condiţiile date. Sunt sigur că toţi semnatarii moţiunii de cenzură sunt conştienţi de acest fapt şi atunci mi se pare cu atât mai îngrijorător faptul că aţi ales să resuscitaţi un slogan anacronic, de la începutul anilor '90, şi să întreţineţi o falsă controversă publică, mizând pe lipsa de informare şi de expertiză a societăţii şi făcând în acest fel un mare deserviciu societăţii şi ţării", a spus Ungureanu parlamentarilor opoziţiei.

El a arătat totodată că datoriile Cupru Min se ridică la 64 milioane lei, iar profitul invocat este "strict conjunctural", datorându-se faptului că în ultimii ani societatea nu a efectuat nici măcar investiţii pentru descopertă, toate aceste lucrări cifrandu-se la aproximativ 75 milioane lei pe an.

Premierul a arătat totodată că în textul moţiunii există întrebări foarte tehnice, la care ar trebui să răspundă specialiştii şi care nu sunt în mod real "de competenţa tehnică a Parlamentului", deoarece nu crede că omul politic membru al Parlamentului "se poate pricepe şi poate înţelege la detaliu tehnic" orice domeniu, fapt care reflectă o politizare excesivă.

"Vom relua această privatizare cu o nouă evaluare şi cu o nouă licitaţie. Cupru Min are nevoie de investiţii masive, de realizarea investiţiilor de mediu, de retehnologizare. Fără o infuzie importantă de capital, societatea nu-şi poate continua activitatea pentru mai mult de un an", a adăugat Ungureanu.

Roman Copper a câştigat în 26 martie licitaţia organizată de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anunţat însă în 7 aprilie că negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile cerute de partea română, astfel că procesul de privatizare va fi reluat.

Firma canadiană a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumpărare a Cupru Min, dar întrucât nu a acceptat condiţiile impuse de partea română, acordul nu a mai fost încheiat.

Condiţiile cerute de MECMA erau ca firma canadiană să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX, patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Compania din Abrud a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici