Vlădescu: Băncile trebuie să cofinanţeze proiectele cu fonduri UE

Sectorul bancar are o lichiditate ridicată şi băncile trebuie să se orienteze către acordarea de finanţări pentru atragerea de fonduri UE, în condiţiile în care MFP nu va mai fi la fel de activ pe piaţa internă a titlurilor de stat ca în 2009, susţine ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

15 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Băncile trebuie să cofinanţeze proiectele cu fonduri UE

Vlădescu: Băncile trebuie să cofinanţeze proiectele cu fonduri UE (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Sectorul bancar îşi face treaba, încearcă să finanţeze, iar astăzi este obligat să finanţeze pentru că nivelul de lichiditate este foarte mare (...) Astăzi sectorul bancar are mai multă lichiditate decât îi trebuie", a declarat Vlădescu, vineri, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Ministrul a explicat că băncile vor trebui să îşi orienteze lichidităţile către finanţări pentru atragerea fondurilor europene, mai ales că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va ieşi mai mult pe pieţele internaţionale în acest an şi se va împrumuta mai puţin de pe piaţa internă.

El a atras, însă, atenţia că băncile caută clienţi pentru acordare de cofinanţări şi prefinanţări pentru atragerea de fonduri europene, însă nu pot să acorde tuturor clienţilor, aceştia trebuind să demonstreze că sunt eligibili.

"Suntem într-o discordanţă între nevoia de a finanţa şi neputinţa de a finanţa, pentru că proiectul este nefinanţabil", a mai spus Vlădescu.

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de către Finanţe în 2009 a fost de 64,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste cinci ori mai mare faţă de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.

De la începutul anului, suma atrasă se ridică la aproximativ 8,97 miliarde de lei. Potrivit programului de emisiune pe luna martie, Finanţele ar putea atrage în primul trimestru al anului 12,4 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va începe luni, 8 martie, roadshow-ul (tur de prezentare - n.r.) pentru emisiunea de eurobonduri.

Vlădescu a declarat în 12 ianuarie că România intenţionează să emită eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro, iar termenul avut în vedere este primul trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici