Vosganian: Sunt sute de solicitări de redeschideri de mine, dar nu există încă legislaţie

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat vineri, la Bistriţa, că există deja sute de solicitări de redeschideri de mine, dar că România nu are încă legislaţie care să permită acest lucru, abia acum lucrându-se la modificarea ei.

206 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Sunt sute de solicitări de redeschideri de mine, dar nu există încă legislaţie

Vosganian: Sunt sute de solicitări de redeschideri de mine, dar nu există încă legislaţie (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Vosganian a fost întrebat de prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud Ioan Ţintean dacă există şanse să fie redeschisă Exploatarea Minieră Rodna din judeţ, închisă cu mai mulţi ani în urmă.

"Am constatat cu surprindere că în România nu există nicio legislaţie care să permită redeschiderea unei mine închise. Am mai fost odată ministru, dar pe vremea aceea nu aveam solicitări de redeschidere a minelor fie pentru faptul că investiţia privată nu era dezvoltată în această zonă, fie pentru că tehnologiile nu permiteau valorificarea unor rezerve pe care noi le socoteam epuizate sau ineficiente economic. Ei bine, această ipoteză există astăzi. E dătătoare de speranţă şi de locuri de muncă. Avem deja sute de solicitări de redeschideri de mine, de la cărbuni până la neferoase", a spus Vosganian.

Vosganian a declarat că a fost înfiinţat un comitet interministerial care lucrează şi care, în foarte scurt timp, va modifica legislaţia minelor.

"Vorbim despre modificarea legislaţiei minelor în sensul posibilităţii redeschiderii unor mine acolo unde există proiecte susţinute de iniţiativa privată", a spus el.

Întrebat în cât timp estimează că va fi modificată legislaţia, Varujan Vosganian a spus că proiectul va fi depus în Parlament până luna viitoare.

"Noi vom depune modificările în Parlament până la sfârşitul lunii viitoare. Având o majoritate copleşitoare în Parlament, am putea, în două luni, să scoatem textul. În actuala sesiune parlamentară am putea termina legea", a spus Vosganian.

În ce priveşte minele închise, Varujan Vosganian a spus că a cerut Ministerului Finanţelor să fie continuat programul de închidere de mine şi igienizări ale iazurilor de decantare pentru a se evita alte accidente.

"Am avut un accident cu câteva persoane care au pătruns prin efracţie într-o mină închisă şi care, din păcate, nu au mai avut puterea să iasă. Am dispus o reverificare şi am transmis, în privinţa aceasta, şi un semnal foarte ferm Ministerului Finanţelor să continuăm finanţarea închiderilor de mine şi a igienizării iazurilor de decantare, astfel încât în viitor să nu mai avem situaţii similare", a spus el.

Varujan Vosganian a făcut o vizită de o zi în Bistriţa pentru a discuta cu autorităţile despre Parcul Industrial Bistriţa-Sud, aflat la stadiul de proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici