Xi îi întoarce spatele lui Putin: China face noul gazoduct cu Turkmenistan

Power of Siberia 2 este în curs de dezvoltare de ceva timp, dar lipseşte cu desăvârşire contractul dintre părţi.

25873 afișări
Imaginea articolului Xi îi întoarce spatele lui Putin: China face noul gazoduct cu Turkmenistan

Doar Xi râde

Prietenia ruso-chineză este incontestabilă, apropiată şi are un duşman comun, SUA, însă ţara lui Xi Jinping arată că interesul primează când face alianţe cu Moscova.

Imediat după întâlnirea G7 din Japonia, în care s-a hotărât să fie ajutată şi mai mult Ucraina, Xi Jinping l-a primit la Beijing pe premierul rus Mihail Mishustin, iar cei doi au promis ajutor reciproc „fermi şi pe probleme de interes fundamental”, adică pe teme de economie, securitate şi dezvoltare militară.

Un lucru de care îi pasă cu siguranţă lui Putin este să găsească noi puncte de desfacere pentru industria sa de gaze, care a pierdut aproape complet cea mai profitabilă piaţă, Europa. Cea mai evidentă alternativă este creşterea livrărilor către China (în condiţiile în care şi Turcia se dovedeşte a fi un client excelent).

Prin urmare, Putin doreşte de mult să încheie un nou contract de aprovizionare cu Xi Jinping. Conducta de gaz se numeşte Power of Siberia 2, lungă de 6700 de kilometri, capabilă să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an din Rusia până în China, trecând prin Mongolia.

Gazprom suferă

Guvernul rus a anunţat de mai multe ori că aproape toţi parametrii au fost conveniţi şi că Gazprom este gata să meargă mai departe. Lucrările de finalizare a structurii - spunea guvernul rus - ar trebui să dureze cinci ani. Singurul lucru care lipseşte este contractul. Dar prietenul chinez ezită, îşi face calculele. Iar Putin aşteaptă. Între timp, Gazprom se destramă: ruşii au anunţat că, în acest an, exporturile lor de gaze prin conducte ar putea fi reduse la jumătate.

Între ianuarie şi martie, veniturile ruseşti din petrol şi gaze au scăzut cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul rusesc începe să crească: anul acesta Kremlinul prognozase un deficit de aproximativ 2% din PIB, dar cifrele sunt mai aspre. Mai mulţi analişti se aşteaptă acum la un deficit între 6 şi 8 trilioane de ruble, între 4 şi 5% din PIB.

Acordul pentru Siberia 2 devine astfel vital. Oficialii chinezi informează că Xi Jinping a acordat prioritate unei noi conexiuni cu Turkmenistanul, 30 de miliarde de metri cubi pe an, asta în ciuda faptului că gazul turkmen, adaugă Reuters, costă China cu 30% mai mult decât cel rusesc.

Potrivit surselor Reuters, studiile de fezabilitate asupra proiectului – care se numeşte „Linea D” – au început săptămâna trecută. Anul trecut, China a importat 35 de miliarde de metri cubi de gaz din Turkmenistan, faţă de 16 miliarde din Rusia prin Power of Siberiei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici