Zece judeţe concentrează 65% din viţa-de-vie din România

Zece judeţe din România concentrează 65% din suprafaţa totală de viţă-de-vie pe rod, de aproape 180.000 de hectare, la polul opus existând şase judeţe care nu sunt pe această hartă, iar alte nouă au mai puţin de 1.000 de hectare, respectiv nici 1% din totalul suprafeţei, scrie Ziarul Financiar.

1304 afișări
Imaginea articolului Zece judeţe concentrează 65% din viţa-de-vie din România

"Este normal să întâlnim o polarizare a suprafeţelor cultivate cu viţă-de-vie pe rod. La nivel global, viţa-de-vie se cultivă doar între paralelele 30 şi 50 ale ambelor emisfere, deoarece doar în aceste zone particularităţile climatice permit cultivarea şi creşterea acestor plante, în condiţii propice. Mai mult decât atât, chiar şi în aceste zone culturile de viţă-de-vie sunt concentrate în regiuni, în funcţie de caracteristicile geografice", a declarat Marian Ivănescu, business development manager&branding în cadrul WineRo, producătorul vinurilor Alira.

El afirmă că o situaţie similară se aplică şi României, unde munţii sau alte forme de relief care nu permit cultivarea viţei-de-vie ocupă o importantă suprafaţă din relieful ţării. Mai mult, cele mai complexe rezultate se obţin din struguri crescuţi în viţe-de-vie care se zbat pentru a găsi în sol nutrienţi şi apă, parcurgând astfel adâncimi tot mai mari. "Rezultă de aici că nici zonele cu sol foarte fertil nu sunt recomandate acestor culturi. Iată cum, din câteva particularităţi, orizontul pentru posibilele culturi de viţă-de-vie s-a restrâns semnificativ", a spus Ivănescu.

Producătorul vinurilor Alira deţine un domeniu la Aliman, în judeţul Constanţa, unde investiţiile s-au ridicat la peste opt milioane de euro, potrivit ultimelor date ale ZF, fonduri care au fost direcţionate către achiziţia terenului, plantarea a 80 de hectare de vie, achiziţia de echipamente de întreţinere a viei şi altele. Constanţa se află, de altfel, în topul celor importante judeţe după suprafaţa de viţă-de-vie pe rod, cu un total de 7.800 de hectare, respectiv 4,5% din totalul de la nivel naţional. România are aproximativ 180.000 de hectare ocupate cu viţă-de-vie, din care doar 28% se află în circuitul comercial, iar diferenţa lasă loc apariţiei unor producători, câteva noi nume testând producţia în acest domeniu în fiecare an.

Suprafaţa de viţă-de-vie pe rod ar putea creşte în următorii ani, în contextul în care există mai multe plantaţii noi care nu sunt pe rod, spun jucătorii din domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici