COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Escape

850 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Escape

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Escape

Când vezi aceleaşi personaje care se învârt în cerc şi-ţi tot apar în faţă făcându-ţi cu mâna de pe căluşei, în tiribomba care se cheamă România, îţi vine să-ţi sapi tunelul de evadare cu linguriţa.

Îţi vine s-o ştergi din acest parc de distracţii, unde michimauşii politici te salută până la pământ, când au nevoie de tine, şi te invită, ca în montagne-russe, să le testezi guvernarea. S-o ştergi din acest parc de distracţii, s-o ştergi până nu te împăiază pentru vreun muzeu al eternei tranziţii, până nu te bagă definitiv în statistică, ca pe o insectă în chihlimbar.

Unii s-au mutat deja cu arme şi bagaje în virtual. Şi-au făcut casă în second life, şi-au întemeiat o familia (cum zic funcţionarii de stare civilă din first life), câştigă acolo şi un ban cinstit - din tranzacţii cu terenuri, de pildă, fără să păcălească statul second; frecventează cluburi, cunosc o mulţime de oameni.

Prima oară am aluencat dincolo din neatenţie. Mi-a scăpat mâna pe tastatura laptopului şi am dat peste un cimitir, pe un site polonez. La poartă, o e-bătrânică simpatică vindea, pe câţiva zloţi, flori şi lumânări. Mulţi înmormântaseră acolo umbra cuiva drag. M-am plimbat îndelung pe aleile Wirtualny Cmentarz, în urechi cu o muzică pioasă de trompetă. Era bomboana pe coliva falimentului realităţii, a realităţii aşa cum ne-o construiesc cei care latră că ne vor binele.

E o lume antiseptică în secondlifeurile care s-au construit cu mai mult spor decât cartierele rezidenţiale de la marginea Bucureştilor. Dar e şi nevoia disperată să te afli altundeva decât pe gheaţa subţire a acestei  existenţe.

Tulburător e atunci când, săpându-ţi galeria de fugă cu mouse-ul, te întâlneşti cu alţii care fac acelaşi lucru, vă opriţi împreună să vă trageţi sufletul şi constaţi că puteţi comunica mai adevărat decât dincolo, că puteţi vorbi relaxat despre democraţia totalitară a lui Rousseau, de pildă, fără să se sesizeze din oficiu vreun responsabil cu propaganda şi să vă bage în cămaşa de forţă a zelului său.

Ce te faci însă când eşti dibuit şi în virtual, când politicienii se încolonează să te viziteze, să-ţi strângă mâna virtuală, să te întrebe de sănătatea virtuală, să facă borderouri cu ce ţi-ar lipsi virtual, să-ţi împartă pliante ca nişte comis-voiajori ai futilităţii lor reale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici